La història de l'àmfora de més de 2.300 anys trobada per uns pescadors de Cambrils
Segons les investigacions, es tracta d'una peça fabricada als tallers de la colònia púnica d'Ebusus (Eivissa) al segle IV aC
Els germans Lluís i Pere Miquel Rebull tornaven fa 4 anys al port de Cambrils després d'un dia de pesca al delta de l'Ebre. A la xarxa hi havia quedat atrapat un objecte inesperat: una àmfora bimil·lenària.
Ha passat el temps i han canviat moltes coses: en Lluís s'ha venut la barca i el seu germà està jubilat, però encara recorda com va ser la descoberta fortuïta:
"Va ser un cúmul de sort. Vam pescar molt de peix al matí i vam voler arriscar molt en una zona complicada a la tarda."
Els dos pescadors van avisar la direcció del Museu d'Història de Cambrils, que es va desplaçar al moll per verificar la troballa.
Una peça de ceràmica excepcional
Segons les investigacions, es tracta d'una peça fabricada als tallers de la colònia púnica d'Ebusus (Eivissa) al segle IV aC, fa més de 2.300 anys. Aquest tipus d'objecte va ser dels primers recipients exportats a gran escala des de les Balears. El director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, explica:
"Hi havia unes relacions comercials importants entre la zona peninsular i, en aquest cas, Eivissa. Aquestes àmfores, segurament, transportaven oli o vi."
L'àmfora s'ha incorporat a l'exposició arqueològica permanent "Cambrils: els orígens". Comparteix vitrina amb altres àmfores trobades al mar, totes d'època romana.
Quatre anys de tràmits, investigacions i restauració
Per proximitat amb la localització, la Generalitat de Catalunya va decidir dipositar l'àmfora al Museu de les Terres de l'Ebre, que el va cedir l'any 2022 a Cambrils.
Un cop al Baix Camp, la peça ha estat restaurada. S'hi han fixat els fragments trencats i se n'han reconstruït les parts que falten. En canvi, no se n'han retirat les adhesions de restes dels mol·luscos marins que amb tots aquests segles al fons del mar se li havien incrustat.
Futures recerques al lloc on la van trobar
Els germans Rebull van tenir cura de localitzar i guardar l'indret on s'havia fet la descoberta. Aquest possible origen de l'àmfora ara ja està incorporat a la fitxa de Patrimoni i a l'abast per a futurs estudis científics. Segons Martí:
"Podria ser que el vaixell hagués naufragat, que hagués caigut de la coberta d'una embarcació o que l'haguessin llençat. Això, les recerques en un futur ho diran."
Les coordenades exactes permetran comprovar si hi ha alguna embarcació o més àmfores de l'època.
- ARXIVAT A:
- Arqueologia