Catalunya al dia

La història de l'estafador rus que es va autoproclamar rei d'Andorra durant tretze dies

L'any 1934, l'aristòcrata Borís Skóssirev es va autoproclamar rei dels andorrans en un dels episodis més surrealistes de la història del Principat i que ara s'explica en un documental que es podrà veure al "Sense Ficció" de TV3 l'any que ve

Eloi Barrera/Glòria MarínActualitzat

Borís Skóssirev va fugir de Rússia quan va esclatar la revolució de l'any 1917. Durant el seu periple per diversos països europeus, va descobrir l'existència d'Andorra i es va obsessionar per regnar el petit país dels Pirineus.

Sense cap mena d'escrúpol, es va crear un fals llinatge. Assegurava que era el successor de la corona reial francesa i fins i tot va arribar a redactar una constitució que establia les bases per a una monarquia parlamentària a Andorra. Per tot plegat va acabar declarant la guerra al Bisbe de la Seu d'Urgell.


Un personatge de pel·lícula

El periodista andorrà Jorge Cebrián ha investigat durant deu anys la figura d'aquest estafador rus que es va autoproclamar rei d'Andorra durant tretze dies, fins que el van expulsar del país.

Un cop els andorrans van fer fora Borís Skóssirev, aquest es va exiliar a la Seu d'Urgell, on es va instal·lar a l'Hotel Mundial. Des d'allà va continuar defensant la seva legitimitat, amb episodis tan bojos com aquest:

"Ell s'inventa un vestit de rei d'Andorra amb una barretina i uns pantalons bombatxos, i aquesta foto surt a tot el món i el presenten com el "king of Andorra", i ell comença a donar targetes de visita."

La història de Borís Skóssirev atrau l'interès de la premsa d'arreu del món:

"Venen molts periodistes anglesos i americans a Andorra l'any 1934 per cobrir la notícia, i podríem dir que el Borís es converteix en la millor campanya de publicitat pel país."

Es pot dir que a la dècada dels anys trenta del segle passat, aquest presumpte aristòcrata rus va aconseguir que mig món situés Andorra al mapa. Ell, mentrestant, es dedicava a concedir entrevistes --una de les quals al New York Times-- i a relacionar-se amb la flor i nata de la societat de l'època.

Borís Skóssirev al costat d'Albert Einstein (Qucut. Producció i Comunicació)

Anys de recerca històrica

La pel·lícula documental que ha dirigit Jorge Cebrián és el resultat d'anys d'investigació. De fet, el periodista andorrà explica que la primera vegada que va topar amb la figura de Borís Skóssirev va ser l'any 2007, quan buscava informació d'altres temes històrics. En aquell moment va organitzar un dinar amb historiadors andorrans per valorar la possibilitat d'estirar el fil, però ho va descartar per la magnitud del personatge.

Tot i això, el nom de Borís Skóssirev sempre li anava reapareixent, de manera que fa deu anys va decidir-se a reprendre la recerca, que va rebre un impuls definitiu fa quatre anys de la mà del realitzador de Qucut Producció i Comunicació, Albert Cristòfol.

Cebrián explica que en tot aquest temps han trobat 6.000 documents procedents de mitja Europa, Rússia i els Estats Units, i en destaca el passaport original amb què Borís va entrar a Andorra l'any 1933.

Passaport original de Borís Skóssirev l'any 1933 (Qucut. Producció i Comunicació)

També van aconseguir papers dels serveis secrets francesos i americans. De fet, Cebrián afegeix que "l'únic problema que van tenir amb els arxius el vam trobar al Bisbat d'Urgell, que no ens va deixar accedir al seu fons documental".


"L'estafador que va ser rei", la pel·lícula

El llargmetratge documental, de 110 minuts, combina documents d'arxiu amb entrevistes actuals que els seus autors han fet viatjant a set països. A partir d'aquí, el realitzador Albert Cristòfol explica que també s'hi han afegit recreacions dramatitzades per "donar-li un punt més cinematogràfic, més de pel·lícula".

L'actor Manel Piñero interpreta el paper de Borís Skóssirev al documental (Qucut. Producció i Comunicació)

L'actor que van triar per donar vida a Borís Skóssirev és el català Manel Piñero, que aquí coneixem perquè va fer d'Homo APM al programa "APM" de TV3:

"Borís Skóssirev va sobreviure a còpia d'enganys en una època molt complicada. No m'agradaria tenir un amic així, però interpretar-lo m'ha encantat."

La major part del rodatge s'ha fet a Andorra i a la Seu d'Urgell, on aquest estrambòtic estafador es va instal·lar després que l'expulsessin d'Andorra.

"L'estafador que va ser rei" arribarà als cinemes l'estiu que ve i després es podrà veure al "Sense ficció" de TV3.

 

ARXIVAT A:
CinemaAndorra
Anar al contingut