La història de Norbert Stern, el prometedor pianista assassinat pel nazisme

El seu nebot, Roger Peltzman, en reivindica la figura amb un espectacle de piano que fa parada a Brussel·les

Norbert Stern va ser assassinat a Auschwitz quan tenia 22 anys. Amb ell, va desaparèixer un pianista prometedor. Un virtuós, diuen els qui el van sentir. Ara, el seu nebot l'homenatja en un espectacle, també amb piano, que aquests dies fa parada a Brussel·les.

Els Stern s'amagaven a una casa de Brussel·les l'hivern del 1944. Van ser una família jueva perseguida pels nazis: el pare, la mare, el fill i la filla, la Beatrice.

Només la noia va aconseguir no ser deportada i executada a Auschwitz. Va poder emigrar i va formar una nova família als Estats Units.  

El nebot de Norbert Stern reivindica la seva figura amb un espectacle de piano que fa parada a Brussel·les
En aquesta casa de Brussel·les s'hi amagaven els Stern, una família jueva perseguida pels nazis (3Cat)

L'homenatge del seu nebot a Brussel·les

Ara, Roger Peltzman ha viatjat des de Nova York fins a Brussel·les per explicar la història dels seus avis i del seu tiet, el pianista Norbert Stern. No el va conèixer, però hi té un lligam robust a través de la música del piano

"Una nit, les SS els van anar a buscar. La meva mare es va posar un abric i les sabatilles, es va escapar per la finestra cap a la teulada i a la resta se'ls van endur. Al cap d'una setmana els executaven a Auschwitz."

Norbert Stern tenia 22 anys. Tocava Chopin com ningú, deixava bocabadat qui el sentia.  

"El seu professor va dir que seria el pròxim Rubinstein. El que he llegit a les crítiques diu que era un virtuós absolut."

Peltzman reivindica la figura del seu tiet, però l'espectacle és també un cant a la pau. Ho fa amb paraules, narrant en primera persona la història de la seva família, de les víctimes de l'holocaust i ho fa també amb la música que d'alguna manera li ha arribat a través del seu tiet, Norbert Stern.   

"Si no s'expliquen històries com aquesta, fàcilment podrien tornar a passar", diu.

Les guerres, certament, no són patrimoni del passat, i aquest jueu de Nova York mira amb preocupació la de Gaza. Li preocupa la imatge que el món pugui tenir dels jueus, però demana que no se'ls posi tots al mateix sac. "S'estan cometent crims contra la humanitat a tot arreu", lamenta.

 

ARXIVAT A:
NazismeGaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut