La peça exposada al Museu de l'Ambre (Buzau County Museum)

La història d'un ambre únic: de falcar una porta de casa a tresor d'un milió d'euros

Una dona romanesa el va tenir a casa durant dècades com a element decoratiu sense saber que era una pedra preciosa de milions d'anys d'antiguitat i un gran valor científic
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
Arqueologia

El museu provincial de Buzau, a Romania, conserva un dels ambres més grans del món localitzats fins ara, una resina fòssil de milions d'anys d'antiguitat i un valor incalculable que una dona romanesa va trobar a prop d'un riu i va tenir a casa, durant dècades, com a objecte decoratiu.

La dona va morir al 1991 sense saber que la pedra que havia fet servir durant anys per falcar una porta acabaria sent catalogada com a tresor nacional i valorada en un milió d'euros.


Podria tenir entre 40 i 70 milions d'anys d'antiguitat

L'ambre en qüestió pesa 3,5 quilos i el va trobar en un riu una veïna de Colti, un poble del comtat de Buzau situat a uns 140 quilòmetres al nord de Bucarest. La pedra semipreciosa, que és en realitat una resina fòssil, té entre 40 i 70 milions d'anys d'antiguitat i un gran interès científic. 

La dona es va emportar l'ambre a casa com a element decoratiu i de seguida li va trobar una utilitat pràctica, ja que durant anys el va fer servir per falcar una porta. Segons la premsa romanesa, els habitants de Colti creuen que els trossos d'ambre que es troben a les seves muntanyes porten sort, i per això n'acostumen a buscar als voltants del riu per endur-se'ls a casa.

La peça exposada al Museu de l'Ambre (Museu del Comtat de Buzau)

Ni tan sols uns lladres que van entrar un cop a robar a la casa s'hi van fixar. Es van endur algunes peces d'or de la dona, que ja era gran, però no van tocar la pedra, que va resultar ser una joia valuosa.

Va ser un familiar qui després d'heretar l'ambre el va fer analitzar i, en descobrir el seu valor, el va vendre a l'Estat romanès, que el va classificar com a tresor nacional. Actualment, la peça s'exposa al museu provincial de l'ambre de Buzau. El Museu d'Història de Cracòvia, a Polònia, també va analitzar la roca i en va confirmar l'autenticitat i antiguitat.

La peça, una de les més grans del món, es conserva al Museu de l'Ambre de Colti, a Buzau (Google Street View)

Una zona rica en ambre de gran qualitat

Romania és dels països del món amb més jaciments d'ambre i Buzau és una regió famosa pels seus dipòsits d'aquesta pedra, especialment d'ambre negre, el tipus més valuós d'aquesta resina fòssil, però també d'ambre daurat i vermell. Els ambres de Buzau també són famosos per la seva qualitat.

Alguns ambres encara contenen restes fossilitzades valuoses d'aràcnids, rèptils, plomes d'ocells i pèls d'animals. L'ambre té propietats molt eficaces per preservar l'ADN perquè deshidrata i estabilitza els animals i les plantes atrapats al seu interior.

 

ARXIVAT A:
Ciència Arqueologia Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut