La història d'un metge català que ha trobat com eradicar una malaltia infecciosa amb una sola pastilla
L'investigador català de l'Institut de Salut Global de Barcelona Oriol Mitjà va descobrir des de l'illa de Lihir, a Papua Nova Guinea, que un antibiòtic que normalment es feia servir per combatre l'otitis i la bronquitis podia curar el pian, una malaltia semblant a la lepra. El reportatge "On acaben els camins", que el "Sense ficció" de TV3 emet aquest dimarts, explica la lluita d'aquest investigador català.
On s'acaben els camins, i no hi ha ni aigua corrent ni higiene, és on el metge català, de 35 anys, va descobrir la malaltia infecciosa del pian. Va ser l'any 2010 quan va veure que aquesta malaltia, que afecta sobretot nens d'entre 5 i 15 anys, produeix úlceres a la pell, deformitat als óssos i a la cara, i deixa discapacitats per tota la vida. Allà va començar a investigar i va veure que amb un antibiòtic comú podia curar la malaltia que afecta 13 països.
Després d'aquesta troballa, l'Organització Mundial de la Salut s'ha proposat acabar amb tots els casos de la malaltia al món, d'aquí al 2020. Després de tres anys d'intenses investigacions, el doctor Mitjà i el seu equip han demostrat que la malaltia es pot curar amb una sola pastilla d'un antibiòtic comú a Occident: l'azitromicina. Aquest medicament és eficaç, econòmic i fàcil de transportar a zones poc accessibles. El cost és de 20 cèntims per a nens i de 60 per a adults i cal sumar-hi 1,5 euros més per portar la pastilla a la boca d'aquesta persona, per la distribució. Això tindria un cost de més de 200 milions d'euros, perquè l'OMS hauria de donar aquesta medicació de forma massiva a uns 40 milions de persones que viuen a zones de risc. El pian seria la segona malaltia humana eradicada, després de la verola.
La revista científica "The New England Journal of Medicine" va publicar al febrer de l'any passat l'estudi que confirma que una sola ronda de tractament massiu amb una dosi a tota la població redueix la transmissió i prevalença de la malaltia. Ara falta inversió econòmica i la implicació d'alguna farmacèutica.