La història es repeteix: els paral·lelismes entre la grip espanyola i la Covid-19
Són moltes coincidències entre la pandèmia del coronavirus i una epidèmia que va tenir lloc fa poc més d'un segle: la grip espanyola del 1918
A finals de gener, es va fer públic el primer cas de coronavirus a l'Estat. Quan li preguntaven al director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, si s'estava exagerant amb el coronavirus va respondre contundent: "Sí."
En la mateixa època, la consellera de Salut, Alba Vergés, deia que "Catalunya i l'estat espanyol són zones de molt baix risc per a la propagació de la Covid-19".
La reacció recorda molt al que va passar el 1918 quan hi va haver els primers casos de l'anomenada "grip espanyola". No se li va donar gaire importància.
El diari El Sol titulava el 29 de maig del 1918: "Falsos rumors d'alarma", referint-se al que aleshores anomenaven "febre dels tres dies".
Ni a finals de gener, ni fa un segle, no podien saber el que passaria després. De seguida es van adonar que era un problema molt seriós.
Covid-19 i grip espanyola, moltes coincidències
Ha passat un segle entre totes dues, però coronavirus i grip espanyola tenen moltes coses en comú. Per exemple, fa poc més de tres mesos, el president Torra va demanar el confinament total de Catalunya. Les recomanacions del president recordaven el ban que va fer el 8 d'octubre de 1918 l'alcalde accidental de Sabadell, Pere Pascual i Salichs.
"Primer: aïllament de malalts. Segon: desinfecció de locals on hi hagi atacats i dels que contenen grosses multituds. Tercer: desinfecció dels vàters. Quart: neteja col·lectiva i individual...." i així fins a 14 punts.
Les imatges es repeteixen
Les fotografies dels últims mesos i les de fa un segle s'assemblen molt. Policies, bombers, personal sanitari, perruquers, brossaires... tots amb mascareta.
De fet, encara ara la mascareta és obligatòria, però és que el 1918 hi havia estats dels Estats Units on et podien empresonar si no en portaves.
Ni el cap d'estat, el rei Felip de Borbó es lliura de portar-la. Però pitjor va ser el seu avantpassat, el rei Alfons XIII. Hi ha mitjans de comunicació que van publicar que va contraure la grip espanyola. Altres, com l'ABC ho neguen.
Músiques que s'associen a les malalties
Fins i tot, hi ha temes musicals que s'associen a la Covid-19, com "Confination 6" de Stay Home. Us penseu que la grip espanyola no es va relacionar amb una música? Doncs sí, un tema de la Sarsuela "La canción del Olvido". El tema és "El soldado de Nápoles".
El 1918 es cantava a tota hora. Per això deien que era més enganxifosa que la grip espanyola. Fins al punt que a l'Heraldo de Aragón li van canviar la lletra: "Soldado de Nápoles, que das tanta guerra, en forma epidémica, tu fiebre me aterra".
Falsos remeis, ara i abans
Fa un segle, molts diaris presentaven anuncis de remeis miraculosos per guarir la grip espanyola, com derivats de l'eucaliptus. Ara també circulen falsos remeis per curar el coronavirus, com el clorit sòdic, píndoles de gingseng o una proteïna del bròquil.
La malaltia es va incorporar a la vida quotidiana d'ara i de fa un segle. Abans, va ser portada a tots els diaris del mon. Avui, la Covid-19 també és portada de diaris, trending topic a les xarxes i a les televisions de tot el mon.
Tal com va arribar a principis de l'any 18, la grip espanyola va marxar a finals de l'any 20, després de deixar més de 50 milions de morts.
La Xina va informar dels primers malalts del coronavirus a finals del 2019. Sis mesos després, estem en plena represa i amb alguns preocupants rebrots.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus