Un malalt a la UCI de l'Hospital de Havelhoehe, a Berlín, vist per una finestra circular
La gran majoria de malalts que superen la Covid, fins i tot greu, mantenen la immunitat mesos després (Reuters/Fabrizio Bensch)

La immunitat a la Covid es manté fins a vuit mesos després dels primers símptomes

Un estudi fet als Estats Units assenyala que la resposta del sistema de defensa de l'organisme es manté activa en el 95% de les persones que han superat la malaltia

Xavier DuranActualitzat

Persones que han superat la Covid-19 mantenen activitat immunitària almenys vuit mesos després de l'aparició dels primers símptomes, segons un estudi fet als Estats Units.

Comprendre bé com funciona i quant de temps es manté la resposta immunitària contra el SARS-CoV-2 és clau per millorar diagnòstics i vacunes, però a mesura que hi ha molta més gent que s'infecta també és imprescindible saber quant de temps es manté actiu el sistema de defensa d'aquestes persones.

I això darrer és el que ha intentat esbrinar un equip de l'Institut d'Immunologia de La Jolla, a Califòrnia, encapçalat per Jennifer M. Dan, Jose Mateus i Yu Kato. Els resultats es publiquen a la revista Science.

Els autors van reclutar 188 homes i dones que s'havien recuperat de la Covid i que havien patit la malaltia de forma asimptomàtica, lleu, moderada o greu. Només un 7% dels voluntaris havien estat hospitalitzats. Tota la mostra respon, segons els autors, a la distribució real dels casos entre la població dels Estats Units.


El 95% mantenien un alt nivell de defenses

Aquestes persones van donar una mostra de sang entre sis dies i vuit mesos després de mostrar els primers símptomes –per als asimptomàtics es prenia el dia en què havien donat positiu amb la PCR–, i 43 persones van donar mostres també als sis mesos o més dels primers símptomes.

Els autors van rastrejar anticossos, limfòcits B –que reconeixen el virus i produeixen més anticossos– i dos tipus de limfòcits T –que maten les cèl·lules infectades.

Els resultats indiquen que els anticossos baixaven llugerament entre sis i vuit mesos després, els limfòcits tenien només un lleuger declivi i el nombre de limfòcits B fins i tot augmentava en alguns casos.

Això indica, segons els investigadors, que la immunitat duradora contra una segona infecció del coronavirus és possible en la majoria d'individus: segons l'estudi, aproximadament en un 95% dels casos.
 

Reinfecció possible, pero rara i probablement molt lleu

Segons expliquen, citant altres estudis, la reinfecció per SARS-CoV-2 es pot produir. Però també recalquen que no és usual. Un estudi amb vora tres mil persones no va detectar cap reinfecció simptomàtica al cap de 118 dies I un altre amb 1.246 no n'observava cap passats sis mesos.

Els autors han observat diferències de magnitud en la resposta immunitària i algunes persones es poden reinfectar al cap de poc temps de superar la malaltia.

Per això demanen més investigacions per esbrinar a què es deu. Hi poden influir el gènere i la gravetat de la malaltia, però també una càrrega viral baixa, per exemple.

A banda de protegir d'una possible reinfecció, la resposta immunitària sostinguda també podria reduir la gravetat de la malaltia i fer que la Covid passés de forma asimptomàtica o molt lleu.

 

Recerca catalana en hàmsters

En aquest sentit, un estudi d'investigadors catalans, encara no revisat però que es pot trobar a la web BioXriv, assenyala que hàmsters reinfectats tenien càrrega viral molt menor i només al nas, no a les vies respiratòries.

El primer signant de l'article és Marco Brustolin, de l'IRTA-CReSa, i l'han dirigit Júlia Vergara-Alert i Joaquim Segalés, d'aquest mateix centre. Hi ha participat també investigadors de l'IrsiCaixa i del Barcelona Supercomputing Center (BSC).

La meitat dels hàmsters es va tornar a infectar tres setmanes després dels primers símptomes. La reinfecció es podia produir tant per la mateixa variant que la primera vegada com per una variant diferent –les dues utilitzades havien estat aïllades d'un pacient a Catalunya i d'un pacient als Estats Units.

Els autors conclouen que la infecció amb SARS-CoV-2 no és suficient perquè els hàmsters assoleixen immunitat total, però sí que protegeix per evitar que la malaltia afecti els pulmons.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Recerca científica
Anar al contingut