Els anticossos de la Covid són de més qualitat com més lleu ha estat la malaltia
Un estudi apunta que com menys greu ha estat la malaltia, els anticossos que es generen són de més qualitat i duren més temps
Les persones que s'hagin contagiat de la Covid estan protegides de la malaltia almenys durant un any. Però la immunitat és de més qualitat si la malaltia s'ha passat de forma lleu que no pas greu. Són les conclusions d'un nou estudi, un dels més extensos fet fins ara sobre la immunitat que genera la infecció.
Els investigadors d'IrsiCaixa, de l'IRTA-CReSA i del Barcelona Supercomputing Center han fet seguiment a més de 300 infectats. Les primeres dades de l'estudi ja apuntaven que aquesta immunitat dura més de 7 mesos i ara han pogut ampliar la xifra a un any.
La clau són els anticossos neutralitzants, els que ens protegeixen davant del virus, que genera la malaltia. Han vist que encara es mantenen durant més temps.
"El que hem vist al llarg d'aquest any és que en els pacients hospitalitzats els anticossos protectors assoleixen el seu nivell màxim pocs dies després de presentar els primers símptomes i, seguidament, decauen de manera pronunciada, fins que s'estabilitzen, mantenint-se elevats en el temps", explica Edwrards Pradenas, investigador predoctoral a IrsiCaixa i un dels autors de l'estudi.
Tot i això, l'estudi demostra que la qualitat d'aquests anticossos depèn de la severitat de la infecció. És a dir, el que han vist és que les persones que van tenir una malaltia greu generaven més anticossos però de pitjor qualitat que les asimptomàtiques o amb infecció lleu i, per tant, no estarien tan protegides com aquestes davant les noves variants del virus.
"En el cas de les persones que han passat una Covid-19 de forma asimptomàtica o lleu, els nivells d'anticossos protectors, encara que també se sostenen en el temps, es mantenen més baixos."
En concret, l'estudi demostra que la capacitat protectora dels anticossos contra la variant beta, la detectada per primera vegada a Sud-àfrica, es perd més ràpidament en aquells malalts que van ser hospitalitzats que en els que van passar la malaltia sense símptomes o amb símptomes lleus.
Fa dos mesos, un altre estudi català fet entre personal sanitari ja situava la immunitat natural en un any després de passar la malaltia.
La vacunació funciona
Pel que fa a la vacunació, les dades confirmen que incrementa la immunitat en tots els casos.
Les persones que a més de passar la infecció van rebre una primera dosi de vacuna multiplicaven per 10 la seva immunitat i això ho han vist tant en els que van tenir malaltia greu com en els asimptomàtics o els que van patir símptomes lleus.
L'investigador d'IrsiCaixa Julià Blanco explica que entre els no vacunats, un 50% dels participants de l'estudi podrien patir una reinfecció per la variant beta del virus, la més resistent a anticossos descrita fins ara, i aquest percentatge baixaria fins al 30% en el cas del virus original.
Un estudi amb 332 pacients
En l'estudi hi han participat 332 persones que han passat la Covid-19, tant de manera asimptomàtica i lleu, al voltant d'un 60%, com greu, el restant 40%, i se'ls ha fet un seguiment de la resposta immunitària neutralitzant durant 15 mesos.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19Vacunes