Imatge de satèl·lit de l'explosió al pont de Kertx, que uneix la península de Crimea amb Rússia (Reuters)
Imatge de satèl·lit de l'explosió al pont de Kertx, que uneix la península de Crimea amb Rússia (Reuters)

La importància del pont de Kertx, l'emblema de la unió de Crimea amb Rússia

Ningú ha reivindicat l'explosió al pont, tot i que diversos alts càrrecs ucraïnesos no han dissimulat l'alegria per l'atac a una infraestructura clau

Moscou investiga l'explosió al pont de Kertx, una infraestructura clau en les comunicacions entre Rússia i Crimea. El pont està parcialment obert des d'aquest dissabte al vespre. De moment, només hi passen cotxes i autobusos i s'hi han format llargues cues perquè els vehicles que travessen el pont han de passar estrictes controls de seguretat.

Inicialment, el trànsit s'ha reprès en un dels dos carrils, mentre ja han començat les obres de reparació de la part malmesa. També s'ha reobert el trànsit ferroviari, amb dos trens que han sortit de Sebastòpol i Simferòpol cap a la Rússia continental, segons ha anunciat la companyia ferroviària GSE.

De moment, els camions han de planificar la ruta a través del recorregut del ferri de l'estret de Kertx, segons ha anunciat el governador de la península, Serguei Aksiónov.

El pont ha resultat molt danyat com a conseqüència de l'explosió d'un camió a primera hora d'aquest dissabte, que va provocar que s'incendiessin set tancs de combustible d'un tren que anava cap a Crimea. La deflagració va causar almenys tres morts, un dels quals és el conductor del vehicle.

La Unió d'Asseguradores de Rússia calcula que els danys causats al pont suposen un cost d'entre 200 i 500 milions de rubles, és a dir, entre 3 i 8 milions d'euros.

Fum al pont de Kertx després de l'explosió d'un camió el dissabte a primera hora
Fum al pont de Kertx després de l'explosió d'un camió dissabte a primera hora (Reuters)

El cordó umbilical que unia Rússia amb Crimea

El pont de Kertx és una infraestructura que Putin sempre s'ha estimat i l'explosió va passar l'endemà de l'aniversari del president rus.

Amb una longitud de 19 quilòmetres, el pont de Kertx és el més llarg d'Europa i una important via logística que connecta la península de Crimea amb Rússia.

Es tracta d'una infraestructura estratègica per al subministrament de l'exèrcit rus perquè, a través del pont, es transportava equipament militar als soldats que lluiten a Ucraïna.

El pont el va inaugurar Vladímir Putin en persona l'any 2018, quatre anys després de l'annexió de Crimea, amb l'objectiu de trencar l'aïllament de la península. L'any següent se'n va obrir el tram ferroviari.

Una bandera russa davant del pont de Kertx, que uneix la península de Crimea amb Rússia
Una bandera russa davant del pont de Kertx, que uneix la península de Crimea amb Rússia (Reuters)

Zelenski: "Ennuvolat a Crimea, però amb calor"

Malgrat que el govern de Crimea n'ha culpat Ucraïna, el Kremlin no ha acusat ningú. De moment, ningú ha reivindicat l'atac al pont. El govern ucraïnès, però, ha llançat alguns missatges celebrant l'explosió.

En el discurs que publica diàriament a les xarxes socials, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha al·ludit a Crimea en un inici gens habitual, més propi d'un butlletí meteorològic:

"Avui ha estat un bon dia majoritàriament assolellat al territori del nostre estat. Estàvem a uns 20 graus i feia sol a gran part del país. Malauradament, estava ennuvolat a Crimea, encara que també hi feia calor. Però tant li fa quins núvols hi hagi, els ucraïnesos saben què fer. I saben que el nostre futur és assolellat."


En un missatge a Twitter, el Ministeri de Defensa ucraïnès ha vinculat l'atac al pont amb l'enfonsament del vaixell Moscou, el mes d'abril passat:

"El creuer de míssils guiats Moscou i el pont de Kertx, dos símbols notoris del poder rus a la Crimea ucraïnesa, han caigut. Què serà el següent, russos?"


"Crimea, el pont, el començament. Tot allò il·legal ha de ser destruït, tot allò robat ha de ser retornat a Ucraïna, tot allò ocupat per Rússia ha de ser expulsat", ha tuitejat Mikhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès.


Hores més tard, en un missatge més seriós, Podoliak ha insinuat que l'atac al pont seria responsabilitat de Moscou i ha remarcat que el camió que va explotar provenia de la Federació Russa.

"L'FSB intenta eliminar el lideratge del Ministeri de Defensa" rus, segons l'assessor de Zelenski:


El secretari del Consell Nacional de Seguretat i Defensa ucraïnès, Oleksí Danílov, ha tingut més mala bava. Aprofitant que l'explosió es va produir l'endemà de l'aniversari de Putin, ha penjat un vídeo que combina imatges del pont cremant amb Marilyn Monroe cantant "Happy birthday, mr. President":


A Kíiv, han penjat un mural al carrer amb imatges simulant l'explosió del pont i la gent s'hi feia fotos.

Vianants de Kíiv es fan selfies amb un mural que simula l'explosió al pont de Kertx
Vianants de Kíiv es fan selfies amb un mural que simula l'explosió al pont de Kertx (Reuters/Vladyslav Musiienko)


Des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, les autoritats de Kíiv havien amenaçat en diverses ocasions de destruir el pont.

El 7 de setembre passat va ser l'única vegada en què el comandament militar ucraïnès va admetre haver atacat diversos objectius militars de la península de Crimea.

Si realment Ucraïna és al darrere de l'atac al pont, seria un important cop per a Rússia. En un moment en què l'avenç de la guerra no és favorable a Moscou, les forces ucraïneses haurien estat capaces de danyar una infraestructura clau i situada lluny del front.

Un helicòpter llança aigua per apagar l'incendi al pont de Crimea
Un helicòpter llança aigua per apagar l'incendi al pont de Crimea (Reuters)

Putin ordena reforçar la seguretat al pont

Després de l'explosió, Putin ha ordenat la creació d'una comissió governamental formada per diversos ministeris per "esbrinar les causes de l'incident i eliminar-ne les conseqüències com més aviat millor".

A l'entrada del pont s'hi ha instal·lat equipament capaç de detectar explosius en vehicles, després que el camió que va explotar fos inspeccionat visualment i no s'hi detectés res sospitós.

Putin també ha encarregat al Servei Federal de Seguretat (FSB) reforçar les mesures per protegir el pont de Crimea. El president rus ha signat un decret que atorga a l'FSB "l'autoritat per organitzar i coordinar mesures per protegir el transport a través de l'estret de Kertx, la xarxa elèctrica de la Federació Russa a la península de Crimea i el principal gasoducte entre Krasnodar i Crimea".

D'altra banda, Putin ha anunciat la destitució del comandament que dirigeix les operacions militars a Ucraïna. El seu lloc passa a ocupar-lo Serguei Surovikin, que fins ara era el màxim responsable de les tropes que s'han desplegat al sud del país i de la campanya al Donbass.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
RússiaVladímir PutinUcraïnaVolodímir Zelenski
Anar al contingut