La incidència de covid es triplica en una setmana a Espanya, amb Navarra al capdavant
La situació varia molt segons la comunitat autònoma, així com també les restriccions que s'apliquen per contenir els contagis
A les portes de Nadal, Espanya se situa en una incidència acumulada els últims 14 dies de 784 casos de covid per cada 100.000 habitants, segons les últimes dades del ministeri. És més de tres vegades més que fa una setmana, quan la incidència era de 235.
Navarra continua al capdavant, amb la incidència més disparada, més de 1.500 casos per cada 100.000 habitants. També estan per sobre del miler de contagis el País Basc, la Rioja, l'Aragó, Castella i Lleó i Madrid.
Catalunya se situa molt a prop de la mitjana espanyola, amb 756, una xifra lleugerament superior a la de les Balears o el País Valencià.
Amb la incidència més baixa hi ha Andalusia, amb 495 casos, i Castella - la Manxa, amb 374.
Incidència acumulada els últims 14 dies per cada 100.000 habitants en cada comunitat, ordenades de més alta a més baixa:
- Navarra: 1.562
- País Basc: 1.273
- La Rioja: 1.341
- Aragó: 1.112
- Castella i Lleó: 1.055
- Madrid: 1.011
- Múrcia: 900
- Astúries: 818
- Catalunya: 756
- Canàries: 751
- País Valencià: 724
- Balears: 719
- Extremadura: 640
- Galícia: 627
- Cantàbria: 606
- Andalusia: 495
- Castella-la Manxa: 374
Espanya supera el màxim de contagis per segon dia consecutiu
Aquest dimecres, Espanya ha superat per segon dia consecutiu el màxim de contagis de covid-19. S'han notificat un total de 60.041 nous casos, 37.609 dels quals s'han diagnosticat en les últimes 24 hores.
L'alt nombre de contagis ha fet augmentar la incidència gairebé 90 punts, fins als 784 casos per 100.000 habitants els últims 14 dies.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comentat el creixement de la incidència en la roda de premsa després de la conferència de presidents. Ha posat èmfasi en el fet que l'ocupació hospitalària en planta se situa en un 6,2% perquè, segons ha defensat, la vacunació ha permès que els contagis siguin de menor gravetat:
"S'encara una altra onada provocada per la nova variant òmicron amb característiques diferents. Es contagia més, es difon més, els contagis són més ràpids i l'evidència mostra que suposen menys gravetat, també gràcies a la vacunació."
Restriccions desiguals
Amb aquest context, Pedro Sánchez s'ha reunit aquest dimecres amb els presidents de les comunitats autònomes i deixa a les seve mans les limitacions per les festes de Nadal.
Sí que pren, però, una mesura que molts presidents autonòmics havien demanat: la mascareta tornarà a ser obligatòria a l'exterior quan s'aprovi en un Consell de Ministres extraordinari, aquest dijous.
Aquesta era, entre d'altres, una petició d'Andalusia, el País Valencià i el País Basc, comunitats que ja han posat en marxa mesures per frenar els contagis.
Però qui està al capdavant de les restriccions en aquests moments és Catalunya. Tot i que se situa una mica per sota de la mitjana espanyola, recuperarà el toc de queda en els municipis amb més incidència i limitarà les trobades a 10 persones quan tingui l'aval del TSJC. A més, torna a tancar l'oci nocturn i a limitar aforaments en esdeveniments culturals.
Igual que passarà a Catalunya, el País Basc també planteja limitar les reunions familiars a 10 persones. En aquest cas, amb integrants d'un màxim de dues bombolles de convivència.
A més d'intensificar la vacunació, les mesures inclouen continuar demanant el passaport covid per anar al teatre, al restaurant o a la discoteca, i també per poder entrar als hospitals.
Andalusia vol limitar els àpats i les reunions a 15 persones, també com a màxim de dues bombolles diferents, i també vol suspendre les cavalcades de Reis.
A Astúries és obligatori tenir mesuradors de CO2 als restaurants i altres espais públics tancats, a més dels interiors on es concentrin més de 500 persones.
En canvi, a Madrid el govern autonòmic no vol adoptar restriccions de cap mena, i creu que amb la mascareta, fent tests abans de les trobades i bona ventilació, n'hi haurà prou.
D'altra banda, algunes autonomies reclamen una llei de pandèmies que serveixi de paraigua jurídic a l'hora d'aplicar restriccions i Catalunya espera, sobretot, que arribin de nou els fons covid, perquè la pandèmia no ha acabat.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19