La incidència desigual del coronavirus per territoris, clau en el desconfinament

Les zones amb menor transmissió del virus parteixen, en principi, d'una posició millor de cara al desconfinament

Actualitzat

Espanya ha registrat aquest dimarts l'increment més baix de casos de coronavirus, 1.308 positius nous, des de l'inici del confinament. A banda dels canvis en el recompte, en què es descarten els diagnòstics fets amb testos ràpids, hi ha estabilització dels contagis de la Covid-19.

El president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat una desescalada "asimètrica, coordinada i gradual". La situació no és la mateixa a tot arreu i, per tant, les mesures de desconfinament seran diferents en funció de l'evolució de l'epidèmia a cada territori.

 

Castella i Lleó, Madrid, Catalunya i Castella-la Manxa són els territoris amb més casos de coronavirus per habitant
Castella i Lleó, Madrid, Catalunya i Castella - la Manxa són els territoris amb més casos de coronavirus per habitant

 

El mapa reflecteix que la incidència del virus varia segons el lloc. Les tres comunitats del centre de l'estat, Castella i Lleó, Madrid i Castella - la Manxa, i també Catalunya, són dels territoris on el coronavirus ha tingut una incidència més alta.

En canvi, hi ha vuit autonomies amb una incidència força baixa del virus, de menys de 30 casos per cada 100.000 habitants. Alguns casos són Andalusia, les Balears, el País Valencià o Múrcia.

Són zones amb una menor transmissió del virus que, en principi, parteixen d'una posició millor de cara al desconfinament.

 

Famílies passegen per l'Avinguda Meridiana de Barcelona
Famílies es passegen per l'avinguda Meridiana de Barcelona (EFE / Alejandro García)

 

Un virus que va arribar per diverses vies

El coronavirus ha entrat a Espanya per diverses vies de comunicació. Un estudi del Centre Nacional de Microbiologia encara en fase preliminar conclou que el virus va arribar per almenys 15 vies diferents i, abans del 14 de febrer, ja n'hi havia transmissió comunitària.

En la mateixa línia, un treball d'un grup de científics catalans de la Universitat d'Oxfort i l'Institut Català de la Salut també apunta que, el 4 de febrer, tres setmanes abans que se'n diagnostiqués el primer positiu, ja hi havia casos de coronavirus.

 

Un vector clau en la transmissió, en una societat interconnectada com l'actual, són les comunicacions. Madrid, la zona més afectada per la pandèmia, té nombroses connexions internacionals, a través d'avió, però també de trens i cotxes.

Aquest és un element que pot explicar el perquè en determinades zones el virus ha tingut més incidència que a d'altres. Les xifres indiquen que les grans ciutats són les més afectades pel coronavirus, sobretot quan tenen grans xarxes de transport públic i, en conseqüència, més possibilitats que es formin aglomeracions.

A més, hi ha hagut focus puntuals, com el d'Haro, a La Rioja, o el d'Igualada, a Catalunya, on la incidència del coronavirus ha estat notablement alta.

 

 

Els llocs amb menys població, més protegits

En la mateixa línia, les regions amb menys densitat de població o amb nuclis disseminats són les que han quedat més protegides del coronavirus.

D'aquesta manera, Cantàbria, Múrcia i, sobretot, Andalusia, són algunes de les comunitats amb una incidència més baixa del virus. Particularment, a Andalusia, el factor temperatura hauria ajudat a contenir la Covid-19.

 

Una mare i una filla, aquest diumenge a la plaça Espanya de Sevilla
Una mare i una filla, aquest diumenge a la plaça Espanya de Sevilla (EFE / José Manuel Vidal)

 

L'envelliment de la població, les franges d'edat o la salut de la població són altres factors que poden determinar un grau major o menor de contagis del coronavirus.

Entre les regions amb una incidència excepcionalment baixa hi ha els arxipèlags de les Balears i les Canàries. En aquests casos, l'aïllament físic, lluny del continent, i les restriccions en la circulació d'avions i vaixells ha estat el principal avantatge per evitar la propagació de la Covid-19.

 

Una dona passeja amb un infant pel Parc de les Estacions, a Palma
Una dona es passeja amb un infant pel Parc de les Estacions, a Palma (EFE / Atienza)

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut