Sri Lanka: el govern atribueix els atemptats a un grup jihadista local
L'església de Sant Sebastià, on un centenar de persones van perdre la vida (Reuters)

Sri Lanka: el govern atribueix els atemptats a un grup jihadista local

Almenys 290 morts, 500 ferits i 24 detinguts per uns atacs que ningú encara no ha reivindicat

RedaccióActualitzat

Almenys 290 persones han mort i mig miler han resultat ferides a Sri Lanka, segons l'últim balanç dels atemptats de diumenge, fet públic per les autoritats d'aquest país asiàtic.

Hi ha hagut vuit explosions a la capital econòmica, Colombo, i a la seva rodalia, i en dues ciutats més. Les explosions han afectat dues esglésies catòliques, on se celebrava el Diumenge de Resurrecció, una de protestant i tres hotels de luxe.

La majoria de les morts han tingut lloc a les tres esglésies atacades. Només a l'església de Sant Sebastià, a Negombo, al nord de Colombo, han mort un centenar de persones quan assistien a la missa del Diumenge de Resurrecció. 

Almenys 50 persones més han mort a l'església de Sant Antoni, a Colombo, i una trentena més han perdut la vida a l'església de Sió, a Batticaloa, a l'est del país.

 

La policia investiga a l'interior de l'església de Sant Sebastià, una de les tres que van resultar atacades (Reuters)

 

Entre els gairebé 300 morts hi ha almenys 32 estrangers i entre els 500 ferits també n'hi ha una trentena.

Se sap que hi ha víctimes mortals procedents de dediversos països: Bèlgica, dels Estats Units, del Regne Unit, de la Xina, del Japó, de Bangladesh, del Pakistan, de Turquia, de l'Índia, de Dinamarca, dels Països Baixos, de Portugal i d'Austràlia. 

El nombre de detencions en relació amb els atemptats també ha augmentat: hi ha almenys 24 detinguts.


El govern atribueix l'atac a un grup grup islamista local

El govern de Sri Lanka ha atribuït els atemptats d'aquest diumenge a un grup jihadista local poc conegut, anomenat National Thowheeth Jama'ath Nacional (NTJ).

Considera, però, que l'abast de l'atac fa pensar que haurien rebut ajuda de l'exterior.

"Ens costa pensar que aquesta petita organització hagi pogut fer tot això. Investiguem una eventual ajuda estrangera i altres lligams: com formen els suïcides, com han fabricat aquestes bombes."


Es dona la circumstància que els serveis d'intel·ligència tenien constància de l'existència del NTJ i n'havien rebut alguna alerta, però, per alguna raó, i aquesta és la gran incògnita, aquests informes no van arribar a mans del govern ni del primer ministre.

D'altra banda, l'endemà dels atemptats els ensurts han continuat. Aquest dilluns, la policia ha localitzat una vuitantena de detonadors a l'estació central d'autobusos de la capital i hi ha hagut una nova explosió, en aquest cas quan els artificiers intentaven desactivar un artefacte que hi havia dins d'una furgoneta, a prop d'una església 

Des de la mitjanit quedarà instaurat l'estat d'emergència a tot el país i Colombo viurà una segona nit sota el toc de queda.

 

Veïns de l'església atacada diumenge a Colombo marxaven aquest dilluns quan la policia ha trobat una furgoneta amb explosius (Reuters)

 

Fa temps que les esglésies cristianes i les mesquites són objecte de sabotatges per grups extremistes budistes, però, de moment, ningú s'ha atribuït els atemptats.

D'una banda, hi ha la pressió dels últims temps dels extremistes budistes contra els cristians i també contra els musulmans, dues minories a Sri Lanka.

De l'altra, l'alt nombre de morts en tants atacs simultanis i el fet que algunes accions hagin estat suïcides poden fer pensar en el jihadisme, tot i que Sri Lanka, en principi, no seria un objectiu clar de grups com Estat Islàmic o les seves franquícies locals.

El que és clar és que no es tracta d'una acció improvisada: sis de les vuit explosions han passat simultàniament. La vuitena ha estat una immolació quan la policia intentava fer una detenció.

 

L'exèrcit vigila l'exterior de l'església de Sant Antoni, a Colombo (Reuters)

 

Els artificiers, a més, van fer esclatar de manera controlada un artefacte que es va trobar a prop de l'aeroport de Colombo, el principal del país. La troballa la van fer els equips de seguretat que preparaven la ruta per la qual havia de passar el president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, que diumenge era a l'estranger.

El govern ha decretat el toc de queda i ha tancat l'accés a les xarxes socials per evitar que es propaguin falsos rumors sobre els atemptats. 

Hi havia el temor que els atacs poguessin generar una resposta violenta per part d'alguna comunitat. La policia ha informat que a última hora de diumenge hi havia hagut un atac amb bomba de gasolina en una mesquita del nord-oest del país, i a l'oest havien calat foc a dues botigues regentades per musulmans.


Els EUA, en alerta

El Departament d'Estat dels Estats Units ha emès una alerta de viatge aquest diumenge a última en què avisa els seus ciutadans que "grups terroristes" continuen planificant atemptats a Sri Lanka i que "poden atacar" una altra vegada objectius com ara nusos de transport, centres comercials, hotels i llocs de culte.


Un país majoritàriament budista

Sri Lanka té 22 milions d'habitants. La religió més practicada a Sri Lanka és la budista, amb més d'un 70% de la població. El cristianisme representa al voltant del 7%, darrere de l'hinduisme (més del 12%) i l'islam (gairebé el 10%), segons el cens del 2011.

 

Familiars de víctimes a l'exterior del dipòsit de cadàvers (Reuters)

 

Una llarga guerra civil

L'ètnia majoritària és la singalesa, de religió budista, amb un 74% de la població. I la principal minoria són els tàmils, amb un 11%.

Els atemptats de Sri Lanka passen deu anys després d'haver-se acabat una llarga guerra civil que va enfrontar el govern del país amb els separatistes dels Tigres Tàmils, però els experts dubten que aquest antic grup estigui al darrere de les explosions. El conflicte es va acabar el 2009 després de 26 anys en què, segons dades de l'ONU, van morir més de 40.000 civils.


Hotels de luxe i esglésies cristianes, objectiu del jihadisme internacional

La pista principal és la islamista. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el director de la secció llatina d'Open Democracy, Francesc Badia, ha destacat que les esglésies cristianes i els hotels de luxe són objectiu del jihadisme internacional.

Badia creu que els atemptats d'avui requereixen una logística d'envergadura, cosa que creu que descartaria l'autoria tàmil dels atacs.

"Fer uns atemptats en cadena, d'aquesta manera, simultanis, és molt complicat i més quan no és només en una ciutat, sinó repartits. Això vol dir que hi ha una logística de preparació al darrere que fa pensar que hi ha alguna cosa més que no pas el que queda dels Tigres Tàmils."

ARXIVAT A:
Terrorisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut