La "indústria de continguts falsos" i la IA fan retrocedir la llibertat de premsa al món
L'índex anual de Reporters sense Fronteres alerta que la repressió dels periodistes per part dels governs s'ha agreujat l'últim any en molts països
La feina dels periodistes arreu del món està empitjorant degut a les dificultats que es troben, principalment per la repressió dels governs i per les campanyes organitzades de desinformació.
És la conclusió de l'informe anual de l'organització Reporters sense Fronteres, RSF, la 21 edició de l'Índex Mundial de la Llibertat de Premsa, fet públic aquest dimecres.
Segons aquest índex, en 7 de cada 10 països els periodistes treballen en un entorn "dolent", i només en 3 de cada 10 aquest entorn és "satisfactori".
Això implica que la situació és "molt greu" en 31 països, "difícil" en 42 i "problemàtica" en 55, i només és "bona" o "satisfactòria" en 52.
Noruega al capdamunt i Corea del Nord al capdavall
Encapçala l'índex Noruega per setè any consecutiu, seguit per Irlanda, Dinamarca, Suècia i Finlàndia, mentre que a la cua hi ha l'Iran, el Vietnam, la Xina i Corea del Nord.
Segons Christophe Deloire, secretari general de RSF, hi ha una "enorme volatilitat", amb canvis sobtats de la situació en molts països, la majoria a pitjor:
"Aquesta inestabilitat és el resultat de l'augment de l'agressivitat per part de les autoritats de molts països i de l'animadversió creixent cap als periodistes a les xarxes socials i al món físic."
Deloire ha destacat que només un 1% dels habitants del món viuen en els països on la situació informativa és bona de debò, mentre que el 50% són en països on és "molt greu":
THREAD The 2023 World Press Freedom Index, revealed by @RSF_inter this morning: 1% of the world population lives in a country where the situation is really "good", and more than 50% in a country where the situation is "very serious". https://t.co/E5yfRiv6LS #PressFreedom pic.twitter.com/MP12TGEQxC
Christophe Deloire (@cdeloire) May 3, 2023
La "indústria de continguts falsos" i la intel·ligència artificial
L'organització encapçalada per Deloire atribueix l'empitjorament sobretot a l'augment del que anomenen "indústria de continguts falsos", dedicada a produir informacions esbiaixades o directament inventades.
Els periodistes enquestats per RSF en 118 dels 180 països analitzats per elaborar l'índex afirmen que els polítics estan implicats en campanyes sistemàtiques de desinformació massiva.
RSF alerta que la intel·ligència artificial està facilitant aquestes campanyes, incorporant-les com a informació fiable a les seves bases de dades i després "regurgitant-la en forma de síntesi" sense cap rigor ni fiabilitat:
"La capacitat sense precedents de manipular el contingut s'està utilitzant per soscavar els que encarnen el periodisme de qualitat i debilitar el periodisme mateix."
Dediquen un menció especial a Twitter, en mans del multimilionari Elon Musk, que afirmen que "està impulsant fins a l'extrem un enfocament arbitrari de la informació basat en pagaments".
Rússia "reprimeix amb més força que mai" els periodistes
Destaquen també la situació a Rússia, en el lloc 164 de 180, que afirmen que ha establert "en temps rècord" un aparell mediàtic als territoris ocupats a Ucraïna, mentre impedeix el periodisme a l'interior:
"Reprimeix amb més força que mai els últims mitjans de comunicació independents russos que queden, que han estat prohibits, bloquejats o declarats agents estrangers."
Ucraïna, per la seva banda, és al lloc 79, i malgrat la invasió russa, ha pujat 27 llocs respecte l'índex anterior.
Espanya baixa 4 llocs per la situació politicojudicial
Espanya està al lloc 36 a la llista, 4 menys que l'any passat, a causa principalment de la polarització política, que barreja informació i opinió, i també de les ofensives judicials contra periodistes.
Altres motius que esmenta Reporters sense Fronteres per a aquesta baixada són la precarietat laboral, el manteniment de la llei de seguretat ciutadana i la politització dels mitjans:
📢 CLASIFICACIÓN MUNDIAL DE LA LIBERTAD DE PRENSA DE RSF 2023
RSF España (@RSF_ES) May 3, 2023
ESPAÑA | La precariedad laboral, el bloqueo de la reforma de la Ley Mordaza' y la politización de los medios explican el descenso español del puesto 32 al 36
👉https://t.co/ocUf2dWWQ7
Els Estats Units, al lloc 45, i Turquia i l'Índia s'enfonsen a la llista
Els Estats Units està en el lloc 45, tres llocs menys que en l'anterior índex, mentre que el Brasil, al lloc 92, ha pujat 18 posicions després que hagi plegat Jair Bolsonaro, molt hostil als periodistes.
La situació ha passat de "problemàtica" a "molt dolenta" a Turquia i a l'Índia, en el primer cas per una ofensiva contra els periodistes de cara a les eleccions i en el segon per la compra de mitjans per part d'oligarques pròxims al govern.
Enquestes a periodistes i experts de 180 països
RSF és una ONG fundada el 1985 a Montpeller per 4 periodistes francesos i, a més de la seu central de París, té seccions en 6 països europeus (Alemanya, Àustria, Espanya, Finlàndia, Suècia i Suïssa) i oficines a Londres, Brussel·les, Tunis, Washington, Rio de Janeiro, Dakar i Taipei.
Elabora l'índex anual amb enquestes a periodistes i experts de cada país sobre indicadors del context polític, el marc jurídic, el context econòmic, el context sociocultural i la seguretat al país.
Defineix la llibertat de premsa com "la possibilitat efectiva dels periodistes per seleccionar, elaborar i difondre informació d'interès general" sense interferències ni amenaces.
La metodologia per elaborar l'índex es va renovar el 2021 i es va aplicar per primera vegada l'any passat, de manera que les comparacions amb les puntuacions d'anys anteriors al 2022 poden ser enganyoses.
RSF ha fet públic el seu índex anual coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, que se celebra aquest dimecres, una diada instaurada el 1993 per l'Assemblea General de l'ONU.
- ARXIVAT A:
- Llibertat de premsa