Llum, gas i carburants moderen la inflació al 3,3%, però els aliments continuen disparats
L'IPC cau al nivell més baix des de l'estiu del 2021 gràcies també a un efecte estadístic, perquè el càlcul dels últims dotze mesos ja no inclou les pujades arran de la invasió d'Ucraïna
La inflació s'ha situat al març en el 3,3%, 3 punts menys que al mes de febrer, segons les dades de l'IPC avançat que l'Institut Nacional d'Estadística ha fet públiques aquest dijous. Això s'explica per dos motius: per un costat, perquè el preu mitjà de l'electricitat i els carburants ha baixat al març i, per l'altre, pel que s'anomena l'efecte esglaó, un efecte estadístic. Tot i això, els preus continuen pujant.
Aquest efecte és fruit del fet que l'IPC interanual és una comparació amb la pujada de preus del mateix mes de l'any anterior, i el març del 2022 va ser el primer mes de fort encariment dels preus després de la invasió a Ucraïna.
Això no vol dir que els preus no continuïn pujant, perquè ho continuen fent, tant els del cistell de la compra com els costos de les empreses, però han moderat el seu creixement respecte al febrer. Amb tot, la inflació al març és gairebé tres vegades inferior a fa un any i la més baixa des de l'agost del 2021.
Tampoc vol dir que baixin a partir d'ara, perquè segons les previsions de Funcas, el cistell de la compra seguirà encarint-se, sobretot els aliments frescos i elaborats, ja que les empreses agroalimentàries i de distribució encara no han traslladat al producte final tot l'augment dels costos de les matèries primeres i de la producció que estan patint.
Pel que fa a la inflació subjacent, la que no té en compte ni el preu de l'energia ni els productes frescos, es manté elevada, se situa en el 7,5%, a nivells alts de fa 40 anys.
Al febrer, la inflació va pujar fins al 6,1%, dues dècimes per sobre del gener, en continuar encarint-se els preus, sobretot els de l'electricitat i els dels aliments i begudes no alcohòliques