Una estelada gegant en la manifestació independentista del 15 d'abril (Reuters)

La intel·ligència alemanya creu que Rússia va ajudar l'independentisme per l'1-O

El suport hauria estat amb una campanya de desinformació abans del referèndum
Redacció Actualitzat
TEMA:
Referèndum 1-O

Rússia hauria donat suport al moviment independentista a Catalunya abans de l'1-O, segons opina la intel·ligència alemanya.

El director de l'Oficina per a la Protecció de la Constitució (BfV) d'aquell país, Hans-Georg Maassen, ha admès que no n'han rebut informació de primera mà, però que ha afegit que ho considera "molt plausible".

 

Segons Maassen, el Kremlin hauria contribuït a una campanya de desinformació els dies previs al referèndum de l'1 d'octubre, però no pas amb fons econòmics. És una ajuda que ell veu "raonable", tenint en compte els interessos de Moscou:

"Per a altres Estats és atractiu utilitzar ara i sempre les amenaces híbrides amb l'objectiu de danyar els interessos europeus. És avantatjós. Seria ingenu pensar que aquests Estats hi renunciïn."

Maassen ha fet les declaracions en un simposi sobre amenaces híbrides a Berlín, en referència a accions com desinformació, ciberatacs o sabotatges.

La suposada ingerència russa en el conflicte català, a través de les xarxes socials i els bots (robots) propagadors de missatges, ha estat motiu de polèmica en els últims mesos.

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, va donar per fetes accions provinents de territori rus -que no va vincular directament al Kremlin- i va afirmar que en tenien proves.

En canvi, el Parlament britànic la va desmentir, i també ho va fer Rússia, que va qualificar d'"histèriques" les acusacions.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O Twitter Xarxes socials Facebook
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut