Oriol Junqueras i Pere Aragonès la nit de la desfeta electoral d'ERC, el 12 de maig (Europa Press/David Zorrakino)

La investidura, la desfeta del 12M i Barcelona: ERC afronta dividida el consell nacional

El partit es reuneix en plena crisi per definir com ratificarà la militància un eventual pacte d'investidura amb les negociacions al Parlament encara en l'aire
Alba Gil / Rosa Taboada Actualitzat
TEMA:
ERC

Establir com serà la consulta que es farà a la militància si s'arriba a un acord d'investidura. Aquest és un dels objectius que Esquerra afronta en un consell nacional que es produeix, a més, en ple procés de reflexió i renovació, davant les consecutives desfetes electorals dels últims mesos.

La trobada arriba cinc dies després de constituir la mesa del Parlament, on els partits independentistes han aconseguit posar-se d'acord per nomenar president Josep Rull i deixar el PSC al marge. Una equació que els republicans separen de les negociacions per a la investidura.

I és precisament aquesta una de les qüestions clau que planaran sobre el consell: si ERC ha de donar suport a Salvador Illa o si s'ha de decantar per Carles Puigdemont. Diverses fonts vaticinen que hi haurà debat, tensió i crítiques després d'una etapa en què s'han encadenat els mals resultats electorals.


Sense data ni candidat

En qualsevol cas, aquest dissabte les bases hauran d'aprovar el reglament de la consulta, amb una pregunta que no farà referència a cap candidat a la Generalitat en concret. Tampoc no es preveu que en surti la data exacta de la consulta ni tampoc el redactat precís. Això sí, algunes fonts adverteixen que no serà un "xec en blanc" a la direcció.

D'aquesta manera, Esquerra preveu agafar el pols en un moment crític de la formació, immersa en una crisi interna que s'ha accelerat arran de la pèrdua del govern en les eleccions al Parlament del 12 de maig. L'endemà, Pere Aragonès va anunciar la seva dimissió dels càrrecs del partit i, poc després, la secretària general, Marta Rovira, va dir que no es presentaria a la reelecció.

Aragonès abraça la secretària general del partit, Marta Rovira, a Ginebra (ACN/Bernat Vilaró)

L'últim a fer un pas al costat ha estat el president del partit, Oriol Junqueras, però el seu moviment podria ser temporal.

Des d'aleshores, les diferències al partit s'han anat fent més evidents, i les distàncies, més àmplies. En les darreres setmanes, Rovira, que ha assumit el lideratge d'aquesta etapa de transició, ha posat el termòmetre als quadres territorials. Unes reunions que buscaven conèixer l'opinió dels presidents comarcals i regionals sobre què hauria de fer ERC davant una hipotètica investidura.

En aquest context, cada vegada són més les veus que declaren públicament el seu recel a pactar amb el PSC. Una prova d'això és el que va passar dijous a l'Orfeó Martinenc de Barcelona, que havia d'acollir la votació sobre l'entrada al govern de Jaume Collboni, però es va haver d'ajornar per l'afluència massiva de militants.
 

L'avís per a navegants de Barcelona

L'enrenou, que ha aguditzat la mala maror interna, es remunta a dilluns, l'endemà del pacte a la mesa, quan l'executiva d'ERC a Barcelona va anunciar un preacord amb el PSC per entrar al govern de Jaume Collboni.

A priori, semblava una decisió consensuada, avalada per Junqueras i que s'havia arribat a posposar fins a tres vegades per no interferir en la política nacional. Res no feia sospitar que no hi hauria vistiplau. Fins que va començar a arribar la gent.

La gran quantitat de militants que hi van voler dir la seva ha evidenciat que la decisió, accelerada per una direcció afí al fins ara president, no compta amb l'aval unànime de les bases, que mostra reticències a pactar amb el PSC.

Una d'aquestes veus ha estat l'exregidor i excap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall, que ahir deixava clar que "no és el moment" d'entrar a governar amb els socialistes. A parer seu, la consulta s'hauria de fer amb "tots els elements sobre la taula", que engloba també la investidura.

L'exlíder d'ERC a Barcelona Ernest Maragall (ACN/Bernat Vilaró)

La direcció que lidera ara Rovira ha demanat evitar les lectures en clau nacional tot i que, una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", lamentava que s'hagi "contaminat" la negociació per a la investidura.

En qualsevol cas, les reunions oficials amb el PSC, i també amb Junts, no començaran fins a la setmana que ve. I, de moment, Rovira assegura que cap partit els ha fet arribar les seves propostes. Junqueras, en canvi, insisteix que els acords s'han de tancar en funció del "contingut" i no descarta arribar a un pacte amb els socialistes sempre que sigui "raonable".

Hi ha altres actors que van en la direcció contrària, com la Federació de Lleida i el Jovent Republicà, que han deixat clar el seu no a una eventual investidura d'Illa. Una posició que, segons algunes fonts, cada vegada agafa més força.

 

L'amenaça de la repetició electoral

En cas de concretar-se aquesta negativa, no hi hauria majoria possible que sumi al Parlament i, per tant, es posaria en marxa el compte enrere. Si el 25 d'agost no hi hagués cap candidat per sotmetre's a una investidura, Catalunya estaria abocada a una repetició electoral, que se celebraria a la tardor.

 

Per evitar-ho, Junts reclama a ERC que doni suport a la investidura de Puigdemont, però aquesta operació requeriria l'abstenció del PSC. I Salvador Illa ja ha deixat clar que no ho farà.

Si Rull opta per proposar primer la investidura d'Illa, ERC es veurà obligada a decidir si li dona suport, mentre que, si qui es presenta primer és Puigdemont, la investidura, probablement, no anirà enlloc. Això sí, el líder de Junts podria escenificar així l'anhelat "retorn de l'exili".

Aquest seria el millor dels escenaris possibles per als republicans, que podrien esgrimir l'argument d'haver apostat primer per una majoria independentista abans de donar suport al PSC.

Oriol Junqueras en un míting a Girona de la campanya de les eleccions europees (ACN/Natàlia Segura )

Nous lideratges, a partir del desembre

Ara bé, si hi hagués repetició electoral, els nous comicis agafarien Esquerra a contrapeu i sense un líder clar. Els nous comicis enganxarien Junqueras en ple procés d'escolta a la militància, una etapa amb la qual aspira a revalidar el seu càrrec al capdavant de la formació.

Tot i que ell mateix s'ha descartat com a cap de cartell --probablement continuarà inhabilitat--, ja hi ha qui reclama, com el conseller en funcions i expresident del Parlament, Roger Torrent, "escollir nous lideratges".

El congrés de renovació de la direcció no està previst fins al 30 de novembre i, per tant, els republicans tenen el seu futur obert.

ARXIVAT A:
ERC Investidura Eleccions Parlament Catalunya 2024
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut