La Junta Electoral notifica al Parlament que Laura Borràs no pot continuar com a diputada

La mesa del Parlament ha acordat demanar cautelars al Suprem per frenar la decisió de la Junta Electoral.

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral Central ja ha donat l'ordre al Parlament de retirar l'escó de diputada a Laura Borràs, però no fixa encara cap termini per executar-la.

La JEC manté la mateixa interpretació de la Llei Electoral amb què van retirar l'escó a l'expresident Quim Torra i a l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà. És a dir, ordenar la retirada sense sentència ferma, ja que Borràs està condemnada a quatre any i mig de presó per prevaricació i falsedat documental, però el Suprem encara ha de resoldre el recurs que hi ha presentat.

En la notificació que ha arribat a la cambra aquest dijous al migdia, també ordena acreditar el següent diputat de la llista de Junts per Catalunya, que és Antoni Castellà.
 

Borràs i el Parlament presentaran recurs

La JEC recorda que la resolució es pot recórrer al Tribunal Suprem, presentant un recurs contenciós-administratiu. De fet, la mesa del Parlament ha acordat fer-ho, amb petició de mesures cautelars contra l'ordre de la JEC que inhabilita Borràs com a diputada.

També la presidenta suspesa recorrerà al Suprem, demanant cautelaríssimes per aturar l'execució.

Si es repeteix el guió de l'últim cas, el del cupaire Pau Juvillà, i no hi ha cap sorpresa o gir de guió inesperat, el Suprem rebutjarà aquestes cautelars i Laura Borràs perdrà el seu escó.

La pilota torna al terreny polític. El relleu al Parlament no es faria fins després de les eleccions municipals, però seria la primera vegada en democràcia que la cambra ha d'escollir una nova presidència a mitja legislatura.

Laura Borràs segueix un ple del Parlament després d'haver estat suspesa com a presidenta (Europa Press / Alberto Paredes)
Laura Borràs havia al·legat que la JEC no és competent per retirar-li l'escó(Europa Press / Alberto Paredes)

Una interpretació avalada pel Suprem

L'article 6.2 de la LOREG diu que "són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, terrorisme, contra l'administració pública o contra les institucions de l'Estat, quan la condemna hagi establert la pena d'inhabilitació per a l'exercici del sufragi passiu o la inhabilitació absoluta o especial de suspensió per a càrrec públic."

La JEC entén que el concepte "inelegibles" vol dir que la seva situació ja els fa "incompatibles" per poder ser diputats i aplica el que anomena "inelegibilitat sobrevinguda". És a dir, que els poden retirar l'escó encara que la sentència no sigui ferma.

Una interpretació avalada pel Suprem i que tant el Parlament com la presidenta suspesa de la cambra van rebatre en les al·legacions que van presentar la setmana passada a la JEC

La JEC ha desestimat les al·legacions presentades per la líder de Junts i aquest dijous ja ha comunicat al Parlament que Borràs queda inhabilitada per continuar sent diputada.

El Parlament va argumentar que considerava "desproporcionat i innecessari" retirar l'escó a Laura Borràs, recordant que ja té els drets i deures parlamentaris suspesos des del 28 de juliol del 2022. La presidenta de Junts, per la seva banda, al·legava que la JEC no és competent i se li han vulnerat els drets.

I, de fet, en això ha insistit en un tuit, després de saber la decisió aquest dimecres pels mitjans, abans de la comunicació oficial:

 

ARXIVAT A:
Laura BorràsParlament de CatalunyaJudicial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut