Carles Puigdemont, a la seva residència temporal a Berlín (EFE)

La justícia alemanya torna a rebutjar l'extradició de Puigdemont per rebel·lió

El Tribunal Superior de Schleswig-Holstein no veu raons per canviar la posició inicial
Redacció Actualitzat
TEMA:
Rebel·lió

Els jutges alemanys han rebutjat tornar a empresonar Carles Puigdemont i argumenten que no veuen raons per canviar la seva posició inicial, que rebutjava el delicte de rebel·lió.

En el comunicat en què justifiquen la decisió, els membres del Tribunal Superior de Schleswig-Holstein asseguren que no hi ha cap mena de prova que pugui, segons el dret alemany, acusar Puigdemont de l'"alta traïció". A Alemanya no existeix el delicte de rebel·lió, però aquest és el delicte que més se li assembla.

L'opinió del tribunal és la mateixa que van emetre el 5 d'abril, quan van descartar extradir l'expresident de la Generalitat per rebel·lió i el va deixar en llibertat amb mesures cautelars, després de pagar una fiança de 75.000 euros.

Els magistrats s'han pronunciat en resposta a la petició que la fiscalia alemanya va fer el 9 de maig per demanar el reingrés de Puigdemont a la presó. La petició incorporava noves proves aportades per les autoritats espanyoles, que no han estat suficients perquè els jutges canviïn de criteri:

 

Els jutges afegeixen que, durant l'1 d'Octubre, no es va atemptar contra la pau al carrer. Argumenten que, encara que hi hagués violència en algun col·legi electoral en concret, cal tenir en compte que n'hi havia uns 2.500 a tot Catalunya i que la violència puntual no pot ser prova per acusar Puigdemont d'haver trencat la pau social al carrer.

El tribunal continua estudiant l'acusació per malversació de fons públics, però també la deixa en entredit perquè diuen que els falten proves concloents.

Ampliació del comunicat del tribunal de Schleswig-Holstein by Moderador Noticies Web on Scribd

 

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha destacat el fet que els jutges alemanys tornin a descartar el delicte de rebel·lió:

"El tribunal diu que, malgrat que es mantingui la petició del càrrec de rebel·lió, o algun altre càrrec de la mateixa família que comporti violència, això ja ho vam descartar en la resolució de després de Setmana Santa. I no hi ha elements nous que pugui permetre sustentar-ho. I que, amb la malversació, segueix havent-hi els mateixos dubtes."

Alonso-Cuevillas creu que la fiscalia no té marge de maniobra en la petició d'extradició de Puigdemont per rebel·lió:

"Ja li han dit dues vegades que no. La cosa evident és que no hi ha rebel·lió. Ho han dit els mateixos catedràtics de Dret Penal espanyol de totes les tendències ideològiques i és evident, per a un observador imparcial, que de rebel·lió no n'hi ha."

Segons l'advocat, els pròxims dies el tribunal alemany fixarà un calendari perquè tant la defensa com la fiscalia hi puguin presentar al·legacions. La decisió final arribarà en una vista pública.

Alonso-Cuevillas ha explicat que, en aquest cas, se superaran els 60 dies, prorrogables 30 dies més, en què, habitualment, s'han de resoldre les peticions d'extradició a través de les euroordres. Els dos mesos es compleixen aquesta setmana, tenint en compte que Puigdemont va ser detingut el 25 de març:

"Aquest no és un afer normal, per la complexitat i notorietat i perquè el Suprem no ha parat d'enviar papers, fins la setmana passada".

De tota manera, espera que a Alemanya s'entri "en el fons" de la qüestió i no passi a com a Bèlgica, que la setmana passada va descartar l'extradició de Meritxell Serret, Lluís Puig i Toni Comín per un error de forma, un "error de manual", segons Alonso-Cuevillas.

 

 

ARXIVAT A:
Rebel·lió Malversació Carles Puigdemont Referèndum 1-O Independència
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut