La justícia belga ajorna la decisió sobre l'extradició de Puigdemont al 3 de febrer
La decisió arribarà després del pronunciament del Tribunal de Luxemburg sobre la immunitat de Junqueras, que pot afectar Puigdemont, Comín i Puig
La justícia belga no decidirà sobre el procés d'extradició de Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig fins al 3 de febrer. L'expresident i els exconsellers han comparegut aquest migdia davant la justícia i les seves defenses han demanat que s'aturi el procés d'extradició que va ordenar el jutge Llarena.
Han argumentat que l'euroordre està mal plantejada i han demanat que s'aturi fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea es pronunciï sobre la immunitat de Junqueras, aquest dijous. Decisió que pot afectar l'expresident i els exconsellers.
Els tres processos se seguiran tractant de manera conjunta, tal com ha explicat a la sortida l'advocat Gonzalo Boye, que també ha destacat que cap de les parts s'ha oposat a aquest ajornament.
Puigdemont ha assegurat que és en la justícia on els seus drets poden quedar "més garantits".
"Estem respectant sempre les decisions que prenguin els jutges i continuem estant a la seva entera disposició per al que considerin."
"És la justícia allà on els nostres drets poden quedar més garantits. Queda acreditat, una vegada més, que això és així. Entenem que és lògica la decisió del tribunal de no prendre cap decisió quan encara hi ha pendent una decisió tan rellevant que afecta la nostra immunitat".
Puigdemont i Comín estan reclamats per la justícia espanyola per sedició i malversació i Comín per malversació en les euroordres reactivades pel jutge Llarena.
La immunitat de Junqueras
El Tribunal de Justícia Europeu ha de fer pública el dia 19 la decisió sobre la qüestió prejudicial al voltant de la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat electe, que va presentar el Tribunal Suprem a petició de la defensa del líder d'ERC.
L'advocat general del Tribunal de Luxemburg, el polonès Maciej Szpunar, va concloure, el 12 de novembre passat, que Junqueras hauria d'haver estat considerat eurodiputat des de la proclamació dels resultats dels comicis europeus, el mes de maig, i haver tingut immunitat parlamentària abans que es dictés la sentència del judici del procés que el va condemnar a 13 anys de presó.
Les opinions de l'advocat general europeu no són vinculants, però solen orientar la decisió del tribunal. No obstant, va alertar que aquesta decisió podria no tenir efecte, ja que Junqueras ha estat condemnat a 13 anys d'inhabilitació, i va recomanar al TJUE que es declarés "incompetent" perquè la decisió del tribunal seria "inoperant".
La decisió que adopti el TJUE pot afectar indirectament Puigdemont i Comín, que també van aconseguir l'escó d'eurodiputats i no van ser reconeguts com a membres del Parlament Europeu perquè no havien retirat l'acta a Madrid, qüestió que també han reclamat al Tribunal de Luxemburg.
A diferència de Junqueras, no hi ha cap condemna que pesi sobre Comín i Puigdemont, cosa que podria fer endarrerir la decisió del tribunal belga sobre la seva extradició o que el tribunal resolgués l'euroordre reconeixent-los com a eurodiputats amb immunitat.
Quedaria per resoldre, però, l'euroordre contra Lluís Puig, que no és europarlamentari i que és reclamat per malversació.
- ARXIVAT A:
- Carles PuigdemontToni ComínLluís Puig