La decisió de l'alt tribunal europeu avala que el personal de cabina cobri per les dietes un import sensiblement inferior al que perceben els pilots (Europa Press)

La justícia europea avala que els pilots cobrin més per les dietes que la resta de la tripulació

El sindicat que s'ha querellat contra Air Nostrum argumenta que la diferència en les quanties representa una discriminació per raó de sexe, ja que el 94% dels pilots són homes, i el 94% d'auxiliars de vol, dones
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no considera discriminatori que una hostessa cobri menys per les dietes que un pilot de la mateixa aerolínia. La sentència del Tribunal de Luxemburg avala que la companyia valenciana Air Nostrum aboni quantitats inferiors a la tripulació de cabina que als pilots per a aquest mateix concepte i no hi veu discriminació per raó de sexe.

L'alt tribunal europeu respon així al litigi entre Air Nostrum i el Sindicat de Tripulants Auxiliars de Vol de Línies Aèries (Stavla), que veia discriminatòria aquesta diferència i apuntava que la major part del personal de cabina són dones, mentre que gairebé tots els pilots són homes.

La sentència argumenta que la compensació per desplaçaments i manutenció forma part de la retribució de la plantilla. La legislació europea prohibeix una diferència de tracte en el cas de les retribucions sempre que siguin per una mateixa feina o per una feina amb el mateix valor. En aquest sentit, el TJUE conclou que està justificat que els dos grups de treballadors cobrin quanties diferents. Segons el punt de vista del tribunal, en aquest cas resulta "evident" que els tripulants de cabina i els pilots no exerceixen la mateixa feina.

La decisió de la màxima instància judicial europea contradiu el criteri de l'advocat general de la Unió, que sí que hi veu discriminació. El TJUE, en canvi, indica que la diferència de tracte en la retribució del personal de cabina i dels pilots només constituiria una discriminació indirecta per raó de sexe si s'abonés per a un mateix treball o funcions a les quals s'atribueix el mateix valor.

El ministeri fiscal hi veu discriminació per raó de sexe

L'Audiència Nacional, que jutja el cas, va plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Luxemburg en què preguntava si el fet que l'import per dietes dels tripulants de cabina sigui sensiblement inferior al que cobren els pilots podria representar una discriminació per raó de sexe. En el text enviat a l'alt tribunal europeu, l'Audiència Nacional indicava que el 94% del personal de cabina són dones, mentre que prop del 94% dels pilots són homes.

El cas sorgeix d'un litigi entre l'aerolínia valenciana Air Nostrum i el sindicat Stavla, amb el suport del ministeri fiscal, que demanava l'anul·lació parcial del conveni col·lectiu de la tripulació de cabina. Segons el sindicat, el conveni inclou una discriminació indirecta per raó de sexe en les condicions de treball pel fet que preveu una compensació inferior per al concepte de dieta que el que estableix el conveni dels pilots.

El personal de cabina i els pilots d'Air Nostrum es regeixen per dos convenis col·lectius diferents, negociats per l'empresa amb representacions sindicals diferents.

Què són les dietes?

Una dieta és el pagament que una empresa fa a un treballador per cobrir les despeses que pugui tenir associades a treballar fora del lloc habitual, com ara la manutenció o l'allotjament. Es tracta d'una retribució extrasalarial i indemnitzatòria, que no forma part del sou perquè no remunera el treball.

Les dietes estan establertes pels convenis col·lectius dels treballadors, que indiquen en quines situacions les poden percebre, així com les quantitats.

Les dietes poden variar en funció dels conceptes i de si les despeses són dins o fora del territori espanyol.

 

ARXIVAT A:
Igualtat de gènere Drets laborals
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut