La justícia europea reconeix els drets dels fills de parelles homosexuals a tota la UE
- TEMA:
- LGTBIQ+
Una nena que va néixer a Espanya l'any 2019 no pot aconseguir un document d'identitat a Bulgària tot i tenir la nacionalitat d'aquest país.
Quan les seves mares, que resideixen a Espanya des de fa sis anys i es van casar el 2018, van voler tramitar el document, es van trobar amb un problema. Les autoritats búlgares no van acceptar el certificat de naixement de la petita, necessari per obtenir el document, perquè hi consten totes dues dones com a progenitores.
A Espanya, la llei permet inscriure així els infants, però a Bulgària, on les parelles homosexuals no tenen els mateixos drets que les heterosexuals, no.
Aquesta situació canviarà, però, amb una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que s'ha fet pública aquest dimarts.
El tribunal diu que els estats membres han de reconèixer que la nena és filla de totes dues progenitores perquè pugui circular o residir lliurement per la Unió amb cadascuna d'elles.
La llibertat de circulació preval
La justícia europea insta Bulgària a expedir un document d'identitat a la nena acceptant el certificat de naixement fet d'acord amb el dret d'un altre país.
La sentència reconeix que cada estat de la UE té "la llibertat de contemplar o no" el matrimoni entre persones del mateix sexe, així com la seva parentalitat, en les seves lleis. Però especifica que això no pot anar per sobre de la llibertat de circulació i de residència dels ciutadans de la Unió.
Per garantir aquest dret, han de reconèixer els matrimonis del mateix sexe establerts en un altre país de la UE i si cal, expedir documents d'identitat a fills o cònjuges en famílies LGTBIQ+.
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+ Unió Europea Menors