La justícia europea reconeix que els indefinits no fixos tenen dret a consolidar la plaça
La sentència s'afegeix a d'altres que exigeixen estabilitzar els interins del sector públic i obre la porta a noves reclamacions
Toc d'atenció de la justícia europea a les administracions per la figura dels treballadors indefinits no fixos. Segons el Tribunal Europeu de Justícia, estan abusant d'aquesta figura i la millor manera de frenar-ho és convertir aquests contractes temporals en fixos. Respon així a una consulta del Tribunal Superior de Madrid, que estudia el cas d'un grup de treballadors de la comunitat que hi treballen des de la dècada dels 90 amb contractes temporals successius.
Aquesta sentència europea va en la línia d'altres que ja han obligat les administracions a posar en marxa processos per estabilitzar la plantilla i reduir dràsticament l'índex de temporalitat.
"Protecció" europea
La sentència estableix que el treballador indefinit no fix s'ha de considerar a efectes legals com a treballador amb contracte de "durada determinada", i això el posa sota la protecció de l'acord marc del 1990, que exigeix mesures per evitar l'abús de contractes o relacions laborals a l'administració.
Per evitar aquests abusos, el tribunal europeu ja va establir l'obligació de pagar una indemnització quan s'acabés el contracte, però el TJUE reconeix que amb això no n'hi ha hagut prou per frenar aquestes males pràctiques.
Conversió de contractes
Davant dels "abusos derivats de la utilització successiva de contractes temporals", incloent-hi els contractes indefinits no fixos prorrogats successivament, el TJUE apunta que la millor solució seria la "conversió d'aquests contractes temporals en fixos".
Com sempre en aquests casos, Luxemburg deixa en mans dels tribunals de cada estat l'aplicació concreta d'aquesta sentència.
- ARXIVAT A:
- Drets laborals