La justícia tomba el tancament a la Comunitat de Madrid per la Covid

El ministre Salvador Illa assegura que Sanitat adoptarà les "decisions jurídiques que millor protegeixin la salut"

RedaccióActualitzat

Revés judicial al govern espanyol. El Tribunal Superior de la Justícia de Madrid ha decidit tombar les restriccions que el Ministeri de Sanitat va imposar a la Comunitat de Madrid per contenir l'expansió del coronavirus. Unes mesures, com el confinament perimetral de Madrid i 9 localitats més de la comunitat, que van comportar un agre enfrontament entre els dos executius.

El jutge assegura a la seva resolució que, malgrat que és conscient de la gravetat de la crisi sanitària, les mesures són contràries als drets fonamentals. I afegeix:

"El nostre sistema constitucional articula instruments jurídics de diversa naturalesa que ofereixen vies jurídiques diferents per delimitar, modular, restringir i fins i tot suspendre els drets fonamentals de les persones, respectuosos amb les garanties constitucionals."

Els jutges també critiquen la tasca del govern Sánchez dient que crida l'atenció que davant aquest escenari sanitari l'executiu espanyol no hagi abordat un nou marc normatiu que permetés aplicar mesures més eficaces.

Just després de la decisió, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha defensat el confinament de Madrid i ha assegurat que el govern espanyol sempre ha actuat per "protegir la salut pública" i "basant-se en les recomanacions dels experts".

Illa ha demanat reunir-se aquest mateix dijous a la tarda amb el govern autonòmic d'Isabel Díaz Ayuso. "Es tracta d'un assumpte a analitzar en el grup covid-19, que és on s'ha de prendre una decisió", ha afirmat, i ha insistit que "guiats amb el que ens aconsellen els experts, prendran les decisions jurídiques que millor protegeixin la salut".
 

El TSJM tomba les mesures anti-Covid a la Comunitat de Madrid by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Des del PP, Pablo Casado ha dit que el revés judicial deixa el ministre Illa en una situació "pràcticament insostenible". Casado acusa Illa d'haver actuat amb motivacions "polítiques i partidistes" coincidint amb "una campanya electoral a una altra Comunitat", en referència a Catalunya, i ha acusat el ministre d'haver generat "por" als ciutadans.

 L'extrema dreta ha demanat explicacions per les pèrdues econòmiques aquests dies a un govern que qualifica de "corruptes i mafiosos".

Per la seva banda, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha demanat als ciutadans que "limitin tots aquells desplaçaments que no siguin estrictament necessaris". Això, a les portes d'un pont de tres dies.

Martínez-Almeida considera que l'auto del Tribunal Superior de Madrid mostra la necessitat de dissenyar un "marc normatiu adequat" que defineixi l'àmbit d'actuació de les diferents administracions per fer front a la pandèmia.
 

El tancament no arriba a una setmana

Les restriccions a la ciutat de Madrid i nou municipis de la Comunitat van entrar en vigor divendres a la nit. El govern d'Isabel Díaz Ayuso va aplicar a contracor el confinament perimetral a la ciutat de Madrid i nou municipis de la Comunitat però va portar el cas als jutjats.

Les restriccions implicaven restringir les entrades i sortides en municipis de més de 100.000 habitants amb més incidència de contagis, a més de limitar les reunions a un màxim de sis persones i reduir els aforaments i els horaris en bars i restaurants, botigues o actes de culte.

 

El confinament perimetral afectava, a més de Madrid capital, les localitats de Parla, Fuenlabrada, Alcobendas, Torrejón de Ardoz, Getafe, Alcorcón, Leganés, Móstoles i Alcalá de Henares, i afectava prop de 4,8 milions de persones.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut