La jutge descarta la violència vicària en la mort d'un pare i els seus fills a Horta
La causa ha quedat arxivada perquè els indicis apunten a un accident en què es van intoxicar per gas
La jutge ha arxivat provisionalment la causa per la mort d'un home i els seus dos fills menors d'edat en un pis del barri d'Horta, a Barcelona. La titular del jutjat d'instrucció número 26 de Barcelona entén que els indicis apunten a un accident i descarta, així, la violència vicària, que és com inicialment s'havia investigat cas.
Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), durant la investigació no es van trobar indicis de delicte i tot apunta a una mort accidental, causada per un escapament de gas.
Descartada la violència vicària
Els cossos de l'home i els dos menors, de 7 i 10 anys, es van trobar al domicili del primer després de les vacances de Nadal. Els menors havien d'haver tornat amb la mare després de les vacances, però no ho van fer i tampoc van anar a escola el dilluns 8 de gener. Davant aquesta situació, la mare va alertar la policia i els Bombers, que van trobar els tres cadàvers al domicili del pare.
L'home i la dona estaven separats, i inicialment la policia va investigar la possibilitat que ell hagués matat els dos menors i posteriorment s'hagués suïcidat per fer mal a la seva exparella, una hipòtesi que finalment s'ha descartat.
Vuit morts per violència vicària a tot l'Estat
La violència vicària és un tipus de violència masclista que afecta les dones i els seus fills. En aquests casos, els fills són utilitzats i, fins i tot, assassinats, per fer mal a la mare.
Segons el Ministeri d'Igualtat, des del 2013 61 menors han mort assassinats víctimes de la violència vicària. D'aquestes, vuit han estat durant el 2024.
Què es pot fer en situacions de violència vicària?
Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia cada dia de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial.
En cas d'emergència davant una agressió també es pot trucar al 112 o demanar ajuda al WhatsApp 601 00 11 22.
Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere.
També es pot recórrer a serveis com les oficines d'informació de l'Institut Català de les Dones (ICD) o els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) i els Serveis d'Intervenció Especialitzada (SIE).