L'expresidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, el 25 d'abril, quan va anunciar la seva dimissió (Reuters)
L'expresidenta de Madrid, Cristina Cifuentes, el 25 d'abril, quan va anunciar la seva dimissió (Reuters)

La jutge envia Cristina Cifuentes a judici pel cas màster

Carmen Rodríguez-Medel tanca la instrucció i processa també el director del màster, Enrique Álvarez Conde

Juli RodésActualitzat

La jutge del cas "Màster", Carmen Rodríguez-Medel, ha processat aquest dimecres l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes.

L'acusa dels delictes de falsedat documental relacionats amb el màster que hauria fet a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) de Madrid el curs 2011-2012.

La falsedat documental és un delicte recollit a l'article 390 del codi penal, que estableix penes de 3 a 6 anys de presó, multes de 6 a 24 mesos i també inhabilitació especial de 2 a 6 anys per a les autoritats o funcionaris públics.

 

Cristina Cifuentes i Enrique Álvarez Conde, director de l'institut universitari de la URCJ, processats per la jutge del cas màster (EFE)

 

La interlocutòria de transformació a procediment abreujat signada avui per la jutge Rodríguez-Medel tanca la instrucció del cas i també processa tres persones més: Enrique Álvarez Conde, exdirector de l'Institut de Dret Públic Autonòmic de la URJC, Cecilia Rosado, professora que suposadament va falsificar les firmes de l'acta, i María Teresa Feito, exassessora de Cifuentes, que suposadament va pressionar perquè es fes la falsificació.

En el text, la jutge afirma que les explicacions de Ciufentes sobre com va cursar el màster correctament "no van resultar creïbles". I remarca que "és significatiu que no conservi còpia del treball, ni dels successius esborranys, ni de qualsevol correu electrònic en què ho remeti o ho enviï a un professor perquè l'hi corregeixi".

La decisió de la jutge es pot recórrer, tot i que avisa que les qualificacions dels delictes poden canviar segons els escrits que presentin les acusacions.

 

Carmen Montón, l'11 de setembre, en la compareixença en què va anunciar la seva dimissió (EFE)

 

L'1 d'octubre, Rodríguez-Medel va arxivar la investigació sobre els delictes de prevaricació i suborn, i va mantenir la relativa al delicte de falsedat documental, pel qual ara ha decidit processar l'expresidenta madrilenya.

La jutge Rodríguez-Medel, d'altra banda, ha anunciat també aquest dimecres la decisió d'arxivar la investigació contra l'exministra de Sanitat Carmen Montón, que va dimitir l'11 de setembre, tres mesos després de ser nomenada per Pedro Sánchez.

 

Cristina Cifuentes el 25 d'abril, després d'anunciar la seva dimissió com a presidenta de la Comunitat de Madrid (Reuters)

 

Cifuentes també va acabar dimitint del càrrec de presidenta de la Comunitat de Madrid. Va ser el 25 d'abril. El detonant, amb tot, no va ser la investigació periodística sobre les irregularitats en el màster de la URJC, sinó la publicació d'unes imatges d'ella, del 2011, després d'haver furtat uns productes cosmètics en un Eroski de Vallecas.

Dos dies més tard, Cifuentes va anunciar la dimissió com a presidenta del PP madrileny. Semblava que conservaria l'escó a l'Assemblea de Madrid, però dues setmanes després va anunciar que abandonava la política definitivament.

Acabava d'aquesta manera, envoltada d'escàndols, la carrera política de 35 anys d'una persona que, durant un temps, semblava cridada a succeir Mariano Rajoy al capdavant del PP, encapçalant la renovació del partit.

 

 

Rodríguez-Medel és la mateixa jutge que va demanar al Tribunal Suprem que investigués Pablo Casado per les les suposades irregularitats també en un màster. Ella no ho podia fer a causa de la condició d'aforat de Casado, diputat al Congrés. Tanmateix, el Suprem es va negar a investigar Casado.

ARXIVAT A:
Cristina CifuentesPPUniversitat
Anar al contingut