Volen desnonar un viudo del pis on viu des de fa 60 anys perquè està a nom de la dona
La jutgessa suspèn el desnonament de l'Alejandro (CCMA)

La jutge suspèn el desnonament d'un viudo del barri Gòtic a petició de l'ONU

L'organització també ho va demanar per a un altre cas a Sant Andreu, que aquest dimarts van aturar les entitats veïnals i d'habitatge quan s'hi va presentar la comitiva judicial

Actualitzat

Un dels dos desnonaments que l'ONU demanava suspendre cautelarment ha quedat suspès per ordre de la jutge aquest dimecres. Es tracta del cas de l'Alejandro, un home viudo de 83 anys que volien desnonar del pis on fa més de 60 anys que viu, al barri Gòtic de Barcelona. La jutge d'instrucció 27 de Barcelona ha fet cas del requeriment de l'oganització mundial –no vinculant– que demanava que s'aturés aquest desnonament i un altre d'una família amb menors a Sant Andreu –que pertany a un altre jutjat– mentre estudiava els casos.

La plataforma Resistim al Gòtic, que va presentar el recurs a les Nacions Unides, ha celebrat la notícia a través de Twitter, tot i que lamenta el fet que hagi hagut de ser per un requeriment de l'ONU que el jutjat no ha tingut "cap més remei que suspendre el desnonament il·legal".


L'ONU s'ha implicat en el cas de l'Alejandro i ha demanat tota la informació per estudiar-lo. Mestrestant no podrà ser desnonat fins que l'ONU decideixi sobre el fons de la qüestió.

L'advocat de l'Alejandro, Matias Gríful Ponsatí, que vol arribar a un acord amb la propietat, recorda que l'únic motiu per desnonar-lo és que no va complir el termini de tres mesos per canviar de nom el lloguer i que aleshores acabava de perdre la dona i els dos fills.

"El que pretenem és que, d'una manera o altra, l'ONU digui a l'estat espanyol: 'Escolti'm, no pot ser aquest rigor en l'aplicació de la norma i, per tant, s'ha de ser més flexible o s'ha d'examinar cas per cas', que és el que no ha passat en aquest cas. I, per tant, en conclusió, que es posi una mica de sensibilitat social a un problema com aquest."

L'Alejandro, un home viudo de 83 anys, en fa més de seixanta que viu al mateix pis. Afrontava el tercer intent de desnonament. Tot i pagar els rebuts, el propietari els hi retornava. El problema era que la seva dona era la titular del contracte de lloguer i en morir no el va posar a nom seu. El propietari diu que el contracte no és vigent i no l'hi vol renovar amb la mateixa renda baixa que pagava. Els intents d'arribar a un acord han estat en va.

El Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de l'ONU va demanar la suspensió cautelar de dos desnonaments, el del barri Gòtic, que s'ha aturat judicialment, i un altre, al barri de Sant Andreu, que dimarts van aturar les plataformes veïnals i el Sindicat de l'Habitatge.

L'organització internacional en demanava la suspensió mentre s'estudiaven els casos per "evitar danys irreparables", o que se'ls proporcionés un habitatge alternatiu "que s'adeqüi a les necessitats dels afectats".
 

 

L'altre desnonament, a Sant Andreu

El cas de Sant Andreu afecta una família, una parella amb dos fills menors de 9 i 13 anys. Aquest desnonament estava previst per a aquest dimarts a les 12 del migdia. Però, segons el Sindicat de l'Habitatge del barri, una hora després que s'hi desplacés la comitiva judicial, la mobilització veïnal i en defensa de l'habitatge va aturar el desnonament , almenys de moment, tot i que no es descarta una nova data de llançament.

 


Segons el sindicat, la família fa més de deu anys que viu al pis, però, després d'un canvi de propietari, la nova propietat no li vol renovar el contracte. Denuncien que el jutjat 24 de primera instància no hi veu vulnerabilitat, tot i que la situació de la família, asseguren, és de vulnerabilitat econòmica "molt greu".

 

 

ARXIVAT A:
Drets humansHabitatgePobresaJudicialONU
Anar al contingut