
La jutgessa Verdejo demana empara al CGPJ per les crítiques de diverses denunciants de violència masclista
Les dones que denuncien haver rebut un mal tracte per part de la jutge degana de violència masclista de Barcelona han aturat les manifestacions "per por a represàlies"
La titular del jutjat número 2 de violència sobre la dona, Francisca Verdejo, ha decidit moure fitxa després que un grup de víctimes de violència masclista denunciés públicament que s'havien sentit maltractades per ella.
Verdejo ha demanat empara al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per la manifestació que va tenir lloc el 27 de març a la Ciutat de la Justícia. Aquell dia, una trentena de persones, sobretot dones, es van concentrar per protestar pel maltractament institucional que diuen que exerceix Verdejo.
Per la seva banda, la jutgessa es queixa "d'injúries, improperis, menyspreus i greuges dirigits directament a inquietar i atacar la seva independència judicial".
En una entrevista telefònica al programa "Tot es mou" de TV3, una víctima de violència institucional ha explicat que la manifestació tenia com a objectiu "visibilitzar la violència institucional" que viuen "moltes" mares i "reivindicar els seus drets".
"Tenim por a represàlies"
A l'escrit, Verdejo identifica una regidora i una secretària d'Esquerra Republicana. També, específicament, la dona que va posar el seu nom en el tràmit administratiu per comunicar que es faria la concentració.
"Ens inquieta especialment que hagi sol·licitat als Mossos d'Esquadra les meves dades personals corresponents al registre de la manifestació", ha dit en declaracions a TV3 aquesta dona. "Ens porta molts dubtes pel que fa a la protecció de dades com a ciutadanes", ha afegit.
Davant d'aquests fets, les denunciants han decidit cancel·lar la pròxima concentració, que estava prevista per a aquest dissabte: "Tenim por a represàlies". Ara tenen deu dies per presentar al·legacions.
Aquesta víctima remarca que tots aquests fets estan "comportant un clima de por" entre les mares que formem part d'aquest col·lectiu i també perquè "moltes --com ella-- tenen encara procediments oberts".
Més queixes
Una altra de les afectades és Blanca Tulleuda, que també ha parlat al programa "Tot es mou" de TV3.:
"Una persona és capaç de demanar empara al CGPJ per una cosa tan innòcua com aquesta, i resulta que quan nosaltres anem allà amb un ull morat a ella li sembla tot sobreseïble, poc transcendent...? Em sembla realment vergonyós."
"Em sento com si haguessin entrat a casa meva i haguessin violat la meva intimitat", diu una de les denunciants, que prefereix mantenir l'anonimat. "Si com a víctima no et pots queixar ni tan sols fora de la seva sala, perquè dins tampoc no t'ho permet, no sé què més podem fer, ja no ens queda res", lamenta.
"Cada dia surten més casos, és una impotència. Ningú ens empara a nosaltres quan ella demana empara. Només podem cridar."
En declaracions a TV3, el Consell General del Poder Judicial ha confirmat que ha rebut la sol·licitud d'empara i que, en cas d'acceptar-se, faria un comunicat de suport a Verdejo en què es demanaria aturar les protestes contra la magistrada. Això, diuen, en cap cas comportaria una multa o qualsevol altra represàlia per a les mares denunciants.
Mentrestant, les denunciants continuen presentant queixes formals contra Verdejo al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ja n'haurien presentat una desena. Assenyalen que Verdejo no accepta algunes proves i que les tracta de manera vexatòria.
"No crec en la justícia perquè no ens protegeix i perquè deixa lliures els maltractadors", deia fa poc una de les denunciants en una entrevista a TV3.
- ARXIVAT A:
- JudicialViolència masclistaCGPJ