La líder opositora abandona Bielorússia enmig de les protestes pels resultats electorals
Svetlana Tikhanósvkaia durant la roda de premsa l'endemà les eleccions presidencials (Reuters/Vasily Fedosenko)

La líder opositora abandona Bielorússia enmig de les protestes pels resultats electorals

Dos candidats més a la presidència anuncien que també impugnaran el resultat de les eleccions

Juli Rodés AlmerActualitzat

Svetlana Tikhanóvskaia, principal candidata opositora a la presidència de Bielorússia, ha abandonat el seu país i ha anat Lituània, país veí, on s'ha reunit amb els seus fills.

Així ho han confirmat el Ministeri d'Exteriors lituà aquest dimarts a diverses agències i també amb un missatge a Twitter.

Lituània, exrepública soviètica integrada a la Unió Europea, és un refugi habitual de polítics opositors bielorussos o russos.

Tikhanóvskaia hi va traslladar els seus fills durant la campanya electoral, i va assegurar que havia rebut amenaces contra ells.

El seu marit, Serguei Tikhanovski, un conegut activista pro democràcia i videoblogaire, està empresonat des del maig, quan va ser detingut juntament amb altres persones mentre recollia signatures per avalar la candidatura d'ella.

 

Un policia i s'acosta a dues manifestants espantades (Reuters/Vasily Fedosenko)


La marxa de Tikhanóvskaia del seu país ha estat després d'una segona nit d'enfrontaments entre la policia i manifestants que acusen de frau electoral el president Alexandr Lukaixenko, que, segons els resultats oficials, diumenge es va imposar a les eleccions presidencials amb més del 80 per cent dels vots.

En les protestes de dilluns hi hauria mort almenys un manifestant. Com ja va passar durant la nit electoral, la policia ha fet diverses càrregues contra els ciutadans que han sortit al carrer i ha utilitzat gasos lacrimògens, bales de goma i granades sòniques per dispersar-los.

A Minsk, la capital, s'han aixecat barricades i s'han llançat còctels Molotov. També s'hi han sentit algunes explosions.

També hi ha hagut enfrontaments en una trentena de localitats del país.

 

La líder opositora abandona Bielorússia enmig de les protestes pels resultats electorals
Barricada als carrers de Minsk en la segona nit de protestes contra el resultat de les presidencials (Reuters/Vasily Fedosenko)


Tikhanóvskaia, en qualsevol cas, sembla que hauria sortit de Bielorússia voluntàriament, i no forçada per les autoritats, contràriament al que d'entrada havia explicat Olga Kovalkova, integrant del seu equip de campanya.

Així ho explica en un vídeo difós per un mitjà bielorús en què afirma que ha estat una "decisió difícil" que ha pres ella sola, per la qual "sé que molts em condemnaran, molts em comprendran, molts m'odiaran".

 

 

Dilluns, quan la Comissió Electoral va fer públics els resultats oficials de les eleccions presidencials, Tikhanóvskaia va declarar que "per descomptat que no reconeixem els resultats" i que "les autoritats han de pensar sobre maneres pacífiques de fer el traspàs de poder".

De fet, abans de saber-se que és a Lituània, l'últim parador conegut de Tikhanóvskaia era, precisament, la Comissió Electoral, on va estar reunida tres hores per exigir un recompte dels vots.

Ja havia decidit no participar en les protestes, per evitar "provocacions", però no havia dit que tingués intenció de marxar del país.


Dos candidats més impugnen les eleccions

Aquest dimarts, d'altra banda, dos candidats més a la presidència de Bielorússia han decidit impugnar els resultats de les eleccions presidencials de diumenge.

Es tracta de Serguei Txeretxen i Andrei Dmitriev; aquest últim ha explicat a l'agència russa Interfax que denunciarà la "falsificació total de l'escrutini i les violacions de la llei electoral".

Per la seva banda, Viktoria Strelkóvskaia, la portaveu de Txeretxen, ha assegurat que s'han produït "nombroses irregularitats i falsificació dels resultats de les eleccions".

Anar al contingut