La llei d'amnistia es registra al Congrés només amb la signatura del PSOE
Esquerra encara no ha donat el vistiplau definitiu al text, tot i que al matí la portaveu del partit ha apuntat que l'acord no està en risc
La llei d'amnistia ja ha entrat al Congrés. Aquest dilluns a la tarda s'ha registrat a la cambra baixa la proposició de Llei Orgànica d'Amnistia per a la Normalització Institucional, Política i Social a Catalunya, nom oficial del text, únicament amb la signatura dels socialistes. Ni Esquerra ni Junts l'han firmat.
La llei d'amnistia, que el PSOE demana que es tramiti pel procediment d'urgència, forma part dels acords per a la investidura de Pedro Sánchez a què els socialistes han arribat amb els partits independentistes, primer amb Esquerra i, després, amb Junts.
Esquerra encara no ha donat el vistiplau definitiu al text, que han rebut aquest dilluns a la matinada, i segueix revisant les modificacions incorporades durant la negociació entre Junts i els socialistes.
Fonts republicanes apunten que la llei és prou transcendent perquè no se sentin condicionats per res més que no sigui "el rigor i la màxima seguretat jurídica".
Per Esquerra, queda algun detall des del punt de vista tècnic i jurídic que s'ha d'acabar de tancar en les pròximes hores o dies. De tota manera, aquest dilluns al migdia, la portaveu del partit, Raquel Sans, ha assegurat que no hi ha risc que l'acord descarrili.
Tampoc l'ha signat el PNB. Fonts dels nacionalistes bascos han explicat que, tot i estar d'acord "en línies generals" amb el contingut de la llei, no l'ha signat "perquè les parts negociadores no ho han requerit".
En ser una proposició de llei de grups parlamentaris, el text registrat no va acompanyat d'informes del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) o del Consell d'Estat, que serien obligatoris si s'hagués presentat com a projecte de llei de l'executiu.
Bolaños: "Serà una realitat en les properes setmanes"
Després de l'entrada a registre de la llei, aquest dilluns el ministre de la Presidència en funcions i un dels negociadors del PSOE, Félix Bolaños, ha comparegut en roda de premsa.
Bolaños ha explicat que la proposició de llei presentada s'ha treballat amb tots els grups parlamentaris i que hi ha un acord d'una àmplia majoria parlamentària, la qual cosa farà que aquesta llei sigui una realitat en les properes setmanes.
No ha volgut comentar les causes que finalment la proposició de llei l'hagi presentat el PSOE en solitari i ha destacat que hi ha un ampli consens al darrere.
El ministre en funcions ha insistit en diverses ocasions que la llei d'amnistia és plenament constitucional, "sense cap mena de dubte", i suposarà "un pas de gegant" per a la convivència a Catalunya.
A més, ha fet referència a altres països que inclouen l'amnistia en l'ordenament jurídic i ha remarcat que es tracta d'una eina reconeguda pel dret internacional i el dret de la Unió Europea:
"La llei d'amnistia té plena cabuda en els estats democràtics i de dret i és una llei absolutament conforme amb la nostra constitució i el nostre marc legal."
Bolaños ha reiterat que la nova llei "tancarà ferides" i té com a objectiu superar "d'una vegada per totes" el conflicte que existeix "des de fa més d'una dècada" a Catalunya.
Què amnistiarà la llei
També ha explicat que amnistiarà "tots els actes vinculats al procés sobiranista", tant els comesos pels que ha qualificat de "líders del procés" com també per "persones que no han tingut protagonisme públic".
En aquest darrer grup, Bolaños hi ha situat directors de centres escolars, funcionaris, bombers i també policies. Allò que no s'amnistiarà són els actes que vulneren els drets humans, ha assenyalat.
L'amnistia afectarà les causes judicials obertes a independentistes catalans des de l'1 de gener de 2012 fins a l'actualitat, és a dir que inclou tant la preparació de la consulta del 9-N del 2014 com el procés del referèndum de l'1-O del 2017 i les protestes contra la sentència del Suprem, entre d'altres.
En total, segons fonts socialistes, l'amnistia inclouria 309 encausats i 73 policies.
González Pons: "El PSOE deroga la divisió de poders"
Pel vicesecretari d'Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, l'amnistia és "una humiliació sense precedents" per a Espanya i ha criticat que la llei no parli de penediment, perdó o intenció de no tornar a cometre els delictes. En canvi, creu que l'Estat demana perdó "als que van intentar fer un cop d'estat":
"Perquè Sánchez sigui president, la corrupció deixa de ser delicte a Catalunya durant deu anys"
González Pons assegura que la proposta entrada a registre al Congrés suposa "una carta blanca per delinquir" perquè creu que les actuacions prèvies a la data d'aquest dilluns i que s'hagin d'executar en el futur quedaran amnistiades.
El vicesecretari del PP emplaça el Tribunal Constitucional a decidir si està al costat dels constitucionalistes o al dels enemics de la Constitució. "Sánchez avui ha canviat de bàndol", ha conclòs.