La llei de memòria democràtica evitaria una seu de la Fundació Francisco Franco a Barcelona
- TEMA:
- Extrema dreta
El passat mes de gener, un restaurant del passeig de Gràcia de Barcelona acollia un dinar privat organitzat per la delegació catalana de la Fundació Francisco Franco. L'esdeveniment el presidien una bandera preconstitucional de l'àliga de Sant Joan i una altra de la Companyia d'Operacions Especials espanyola, els boines verdes.
Un grup de persones vinculades a l'extrema dreta i a l'estament militar local hi van fer acte de presència.
Aquesta podria ser una de les últimes convocatòries d'aquest grup a l'empara de la legalitat un cop que sigui efectiva la Llei de Memòria Democràtica que el Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts.
En el transcurs d'aquell dinar, el general a la reserva i president de la fundació franquista, Juan Chicharro Ortega, va celebrar la constitució d'una delegació barcelonina del grup que representa i va anunciar l'obertura d'una seu a la ciutat.
Una possibilitat que havia anat perdent força per les trabes que ha posat l'Ajuntament de Barcelona al col·lectiu d'exaltació del dictador i que si s'aprova la llei serà gairebé impossible.
Aquesta norma preveu, també, entre altres coses, anul·lar amb efectes legals els judicis del franquisme, entre els quals hi ha el que va condemnar a mort el president Lluís Companys. En el discurs de la Diada, el president Quim Torra va exigir a l'Estat una disculpa "solemne" per l'afusellament de Companys.
Chicarro ja ha advertit que si s'aprova la il·legalització de la fundació que presideix s'establiran a l'estranger.
Qui és qui?
Juan Chicharro va anunciar que la delegació barcelonina la lideraria "una dona valenta", el nom de la qual no va transcendir "per raons de seguretat".
Entre les assistents a l'acte hi havia Francina Viñals Subirana, número 24 a la llista de Vox a les municipals de Tarragona, i Carlota Sales Llop, vinculada a Plataforma per Catalunya el 2011 i ara militant del partit de Santiago Abascal.
També hi era present Javier Barraycoa, filòsof i escriptor vinculat a la Universitat Abad Oliba, president del col·lectiu ultradretà Somatemps i fundador de Societat Civil Catalana.
A la cita no hi van faltar el general retirat Adolfo Coloma Contreras i l'expresident de la Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios de Barcelona, Jesus Cañadas Olivares.
Cañadas va formar part de les llistes del PP de Premià de Dalt l'any 2011 i és un dels impulsors de Legión Urbana, un grup d'activistes a favor de les forces armades que va agafar protagonisme amb la mobilització espanyolista posterior a l'1 d'octubre de 2017.
En el dinar també hi era Juan Ribas Besse, president de l'associació Timbaler del Bruc, un col·lectiu que sorgeix al paraigua dels Grups de Defensa i Resistència (GDR), també coneguts com els "arrenca-llaços".
- ARXIVAT A:
- Extrema dreta Memòria històrica