La llei del català a Andorra afectaria els treballadors de cara al públic i no els youtubers
- TEMA:
- Català
Andorra exclou els youtubers de la llei que obliga a tenir un nivell mínim de català per poder viure i treballar al país. L'executiu del principat ha aprovat aquest dimecres el projecte de llei que estableix el requisit lingüístic per renovar o obtenir el permís de residència i que ha presentat al govern la ministra de Cultura, Mònica Bonell.
L'objectiu de la norma és garantir que les persones catalanoparlants, ja siguin residents a Andorra o visitants, puguin ser ateses en aquesta llengua en espais públics. Bonell ha incidit en roda de premsa que no és una llei excloent:
"No es tracta d'impedir l'arribada de ningú per raó de llengua, sinó de fomentar l'aprenentatge del català un cop la persona ja resideix a Andorra, integrant-se en la societat a través del coneixement de la llengua oficial del país."
L'obligació, de moment, no afectarà els youtubers que viuen al Principat, ni els creadors de continguts, ni els considerats temporers, com els monitors d'esquí, perquè no estan de cara al públic. Segons va explicar a "El matí de Catalunya Ràdio" el cap del govern andorrà, Xavier Espot, dimarts:
"Aquelles persones que venen a treballar a Andorra han de tenir uns coneixements per interactuar amb altres persones quan estan de cara al públic o treballen als serveis administratius. Segurament no cal fer-ho extensiu a tothom que vingui a residir al nostre país i no hi hagi de treballar, com és el cas dels youtubers."
La llei vol actualitzar una normativa dels anys noranta que, segons Espot, "ha quedat desfasada i no garanteix l'ús social del català". Segons el dirigent andorrà, les últimes enquestes apunten a un creixement d'aquest ús "però encara no suficient".
La previsió del govern és que la llei estigui entri en vigor l'any vinent, que és quan s'hauran de renovar uns 3.000 permisos de residència i treball. Per ajudar les persones que no tenen el nivell exigit de català el govern andorrà contractarà quatre nous professors per reforçar-ne l'aprenentatge.
La llei contempla un règim sancionador que va de 1.000 a 60.000 euros, però la ministra Bonell ha dit que la voluntat és que no s'hagi d'aplicar.
Una llei "famosa" entre els youtubers
Alguns youtubers com El Rubius i TheGrefg, que fa anys que viuen i tributen al principat per estalviar-se impostos, van entomar bé l'anunci de la llei i en van fer broma. "Em fa il·lusió aprendre un quart idioma", va afirmar El Rubius, que va explicar que ja sabia dir alguna cosa: "Visca el Barça, pa amb tomàquet, escolta i la finestra."
TheGrefg va dir que estava decidit a fer el curs que se li demanés. "Em sembla guai, jo no em queixo. M'ho prendré com un repte", va manifestar.
No tothom ho va rebre igual de bé. Agustin51 va parlar de "puta dictadura" i es va queixar que li diguessin "d'un dia per l'altre" que hauria d'aprendre l'idioma.
Preguntat per aquesta opinió, Espot va dir que es desacreditava per ella mateixa i va lamentar que "s'ha fet molt debat amb poc coneixement de causa". "No serem cap dictadura lingüística: cadascú podrà parlar la llengua que vulgui", va remarcar.
La llei que s'ha presentat ara al Consell de Ministres encara haurà de superar tot el procés parlamentari i, per tant, pot haver-hi canvis.