Admesa a tràmit la llei del referèndum al Parlament
- TEMA:
- Referèndum 1-O
La mesa del Parlament, reunida de manera extraordinària aquest dimecres, ha admès a tràmit la llei del referèndum. Aquest era un tràmit necessari per poder modificar l'ordre del dia del ple d'aquest dimecres. L'admissió a tràmit de la mesa s'ha decidit per 5 vots a favor i 2 en contra, els de David Pérez, del PSC, i de José María Espejo-Saavedra, de Ciutadans. La presidenta, Carme Forcadell; el vicepresident, Lluís Guinó, Anna Simó; Ramona Barrufet tots quatre de Junts pel Sí, i Joan Josep Nuet, de CSQEP, hi han votat a favor.
JxSí i la CUP demanen que s'inclogui en l'ordre del dia la llei del referèndum
Després de la decisió de la mesa ha començat el ple del Parlament. Just a l'inici, la diputada de Junts pel Sí Marta Rovira ha invocat l'article 81.3 per alterar l'ordre del dia i incloure-hi la llei del referèndum. Rovira ha demanat que es faci abans de la sessió de control i que hi hagi un període de dues hores perquè els grups parlamentaris facin esmenes al text de la llei.
Després de Rovira ha intervingut la diputada de la CUP Anna Gabriel. Totes dues han justificat el procediment extraordinari per introduir aquesta llei pel bloqueig que han trobat Junts pel Sí i la CUP per fer-ho pels canals ordinaris, i ha assegurat que el control de legalitat de la tramitació de la llei no queda afectat perquè es pot recórrer a la legislació espanyola i internacional.
L'oposició ho rebutja i reclama reconsiderar-ho
Un cop feta la petició, la presidenta del Parlament ha donat 5 minuts als representants dels altres grups parlamentaris per posicionar-se respecte a la petició. El primer a intervenir ha estat Santi Rodríguez, del PP, que ha demanat que abans de votar la petició es reconsideri la decisió de la mesa d'admetre a tràmit la llei.
Per la seva banda, Carlos Carrizosa, de Ciutadans, també ha demanat la reconsideració de l'admissió a tràmit de la decisió, i ha afirmat que el procediment està suplantant la "voluntat de tots els catalans" per la de només una part. També s'ha queixat que es vulgui resoldre tota la tramitació en dues hores.
Ferran Pedret, del PSC, ha acusat la presidenta de menysprear les formes parlamentàries, i ha negat que el que s'està fent tingui legitimitat, perquè s'estan vulnerant els drets dels diputats de l'oposició.
Per part de CSQEP ha intervingut Joan Coscubiela, que ha assegurat que l'actuació de la majoria parlamentària "deteriora greument la seva legitimitat", i l'ha qualificada d'"antidemocràtica i sense precents al Parlament". Coscubiela ha esgotat el temps fixat per Forcadell, i ha continuat parlant a pesar que li han desconnectat el micròfon després d'uns quants advertiments.
Forcadell torna a convocar la mesa
Després de les intervencions dels representants del PP, Ciutadans, el PSC i CSQEP, Carme Forcadell ha convocat novament la mesa del Parlament i també la junta de portaveus per, segons ha dit, "resoldre la reconsideració". En aquell moment s'ha posat en marxa un cicle de reunions de la junta de portaveus i de la mesa per debatre les diferents peticions de reconsideració que han presentat els tres primers grups. el PSC, el PP i Ciutadans. Després d'això, s'ha procedit a la votació de l'alteració de l'ordre del dia, que s'ha aprovat.
La CUP ha posat en marxa la jornada
L'excepcionalitat de la sessió del Parlament d'aquest dimecres ha començat amb una concentració davant d'aquesta institució convocada per la CUP abans de les nou del matí. En aquesta concentració, la diputada de la CUP Anna Gabriel ha afirmat, avançant-se a tot el que s'espera que passi, que "la suspensió de la llei haurà de ser alè i motor desobedient".
Reunió extraordinària de la mesa del Parlament
Precisament, a les 9 del matí ha començat una reunió extraordinària de la mesa del Parlament per formalitzar la inclusió de la llei del referèndum en el ple d'aquest dimecres. Encara que s'havia dit que es podia alterar l'ordre del dia sense passar-ho per la mesa, aquest mateix matí de dimecres, el vicepresident primer del Parlament, Lluís Guinó, ha confirmat a "Els matins", de TV3, que aquest és un tràmit preceptiu si es vol incloure un assumpte nou en la sessió.
La llei del referèndum, al registre del Parlament
Abans de la reunió, els grups de Junts pel Sí i la CUP han entrat al registre del Parlament la petició perquè la mesa admeti a tràmit la llei del referèndum. Per tant, finalment, ja s'han iniciat els mecanismes institucionals per posar en marxa l'aprovació d'aquesta llei.
En aquesta reunió de la mesa, també hi participen les diputades Anna Gabriel, de la CUP, i María José García Cuevas,del PPC, dos partits que no hi tenen representació. Aquestes dues diputades hi tenen veu, però no vot. Hi ha hagut moments en què semblava que també s'inclouria en aquest procediment la llei de transitorietat, però, finalment, això no s'ha concretat.
Carme Forcadell demana la recusació del TC
En plena reunió de la mesa del Parlament, la presidenta Carme Forcadell ha fet públic via Twitter que ha demanat la recusació dels membres del Tribunal Constitucional perquè considera que han demostrat la seva falta d'imparcialitat. Amb aquest moviment jurídic, Forcadell busca impedir que aquest tribunal pugui posar en marxa ràpidament cap procediment d'excepció contra el que decideixi el Parlament.
El govern espanyol, pendent del Parlament
Des de Madrid s'està seguint amb molta atenció el que passa al Parlament. Ho fa especialment la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la reunió de la Comissió de Secretaris i Subsecretaris d'Estat que presideix aquest dimecres al matí. El govern de Rajoy podria convocar un Consell de Ministres extraordinari tan bon punt s'aprovi la llei del referèndum.
Ciutadans demana dictamen al CGE
Després que Junts pel Sí i la CUP han demanat l'alteració de l'ordre del dia, Ciutadans ha demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries (CGE) sobre el procediment que es vol fer servir per tramitar la llei del referèndum. Ciutadans ha demanat la "immediata comunicació" de la decisió d'aquest òrgan consultiu.
Precisament Marta Rovira s'ha referit al CGE durant la seva intervenció aquest dimecres al matí, afirmant que, com que els seus dictàmens no són vinculants, acudir-hi només allargaria el procediment.
Els lletrats avisen de la inconstitucionalitat de la tramitació
Per la seva banda, el secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, han registrat un document adreçat a la mesa en què alerten que la tramitació de la llei de referèndum xoca amb les advertències del Tribunal Constitucional.
En aquest document recorden que la sentència del TC sobre la resolució del 9N del 2015 la va declarar "inconstitucional i nul·la", i que incomplir aquesta sentència pot portar a "l'exigència de responsabilitats dels membres de la mesa".
- ARXIVAT A:
- Referèndum 1-O