Diputats de JxSí i la CUP registren la proposició de llei del referèndum
Diputats de JxSí i la CUP registren la proposició de llei del referèndum (ACN)
Barcelona

Junts pel Sí i la CUP registren la llei del referèndum al Parlament

La llei no es començarà a tramitar fins al 16 d'agost, quan es reprengui l'activitat parlamentària

RedaccióActualitzat

La llei del referèndum ha quedat registrada aquest matí al Parlament, tot i que no es començarà a tramitar fins a mitjans d'agost, quan es reprengui l'activitat a la cambra catalana.

El president del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas, la portaveu Marta Rovira i el diputat Jordi Robitch, amb els cupaires Benet Salellas i Gabriela Serra, l'han entrat pels volts de les onze al registre del Parlament per la via d'urgència extraordinària.  

Tots els diputats independentistes la van signar col·lectivament divendres, un fet que no és obligatori segons el reglament.

Els propers passos

Serà a partir del dia 16 d'agost quan la mesa haurà de decidir si l'admet a tràmit. En el cas afirmatiu, la llei del referèndum hauria de ser votada, com a màxim, la primera setmana de setembre, per poder arribar a l'1 d'octubre. Només un cop aprovada es pot recórrer al Constitucional.

Per tirar endavant, necessita la reforma del reglament del Parlament, que ha de facilitar aprovar-la per la via exprés. Si aquesta queda suspesa, caldrà veure com pot tirar endavant. La majoria independentista haurà d'explorar en el reglament vigent altres mecanismes per aprovar-la i, segons ha dit el vicepresident Oriol Junqueras en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", es farà igual que s'aproven la resta d'iniciatives:

"Hi ha moltes maneres de prendre iniciatives parlamentàries, hi ha moltes maneres en les quals s'aproven decisions en el Parlament de Catalunya. Nosaltres el que farem és continuar aplicant el mateix que hem fet fins ara; igual que s'aprova qualsevol altra iniciativa legal".

A més, pel vicepresident, si el Tribunal Constitucional deixa en suspens aquesta reforma del reglament es farà un greuge comparatiu, ja que el procediment per aprovar lleis en lectura única el tenen la majoria de Parlaments autonòmics i el Congrés dels Diputats.

"És una reforma plantejada amb tota la bona voluntat i si algú la tomba, algun dia haurà d'explicar per què tomba a Catalunya allò que permet que existeix a tot arreu. I serà una demostració més que la interpretació de les lleis no es fa en funció d'allò què diuen sinó de qui aprova aquestes lleis o reglaments".

El TC decideix sobre la reforma del reglament del Parlament

Precisament aquest dilluns a la tarda el Tribunal Constitucional celebra un ple extraordinari per decidir si accepta a tràmit el recurs del govern espanyol contra la reforma del reglament de la cambra catalana, que es va aprovar la setmana passada. Mariano Rajoy va anunciar el recurs divendres, després de l'última reunó del Consell de Ministres abans de les vacances d'estiu. Amb tota probabilitat, la reforma quedarà suspesa mentre no hi hagi resolució.

Al Constitucional també hi han arribat els dos recursos que hi han presentat PPC i Ciutadans.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut