La llei del referèndum invocarà acords de l'ONU i resolucions de la Haia

"El matí de Catalunya Ràdio" ha tingut accés a una part de l'esborrany de la llei impulsada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament i que ha de donar cobertura legal al referèndum de l'1-O

RedaccióActualitzat

Un dia abans que el govern doni detalls legals i logístics del referèndum de l'1 d'octubre, ja es coneixen el preàmbul i els tres primers articles de la Llei del referèndum d'autodeterminació. És el nom que li han posat els impulsors, els grups parlamentaris de Junts pel Sí i la CUP, i hi ha tingut accés "El matí de Catalunya Ràdio":

 


 

Al preàmbul s'invoca la legislació internacional (en concret, resolucions del Tribunal de la Haia i els pactes aprovats per les Nacions Unides que reconeixen que el dret dels pobles a l'autodeterminació és el primer dels drets humans). Es recorda que aquests pactes del 1966 van ser ratificats el 1977 pel Regne d'Espanya i que des de llavors formen part del seu ordenament intern.

S'afirma que l'aprovació d'aquesta llei és un acte de sobirania i l'opció necessària perquè els catalans puguin decidir el seu futur després de la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut el 2010, entesa com una ruptura del pacte constitucional del 1978.

Els tres primers articles de la llei

L'article 1 de la llei regula la celebració del referèndum, les seves conseqüències en funció de quin sigui el resultat i la creació de la Sindicatura Electoral de Catalunya. És un organisme que actuarà com a Junta Electoral, nomenat pel Parlament, i que estarà format per juristes.

L'article 2 determina que el poble de Catalunya és un subjecte polític sobirà, amb dret a decidir la seva condició política.

I l'article 3 destaca que aquesta llei preval sobre totes aquelles normes que hi puguin entrar en conflicte, i que també empara totes les autoritats, persones i empreses que participin directament o indirectament en el referèndum i en la seva aplicació.

Dues lleis en comptes d'una

Per tant, el Parlament aprovarà dues lleis: la del referèndum i la de transitorietat jurídica, que regularà l'escenari polític a Catalunya en cas que guanyi el "sí" a la independència. Si guanyés el no, es convocarien eleccions autonòmiques de manera immediata.

"El matí de Catalunya Ràdio" també ha pogut saber que es crearà una comissió internacional, integrada per juristes i politòlegs d'arreu del món, que vetllarà per les garanties i per la qualitat democràtica del referèndum durant la jornada de l'1 d'octubre.

 

Aquest és el text de l'esborrany que s'ha divulgat:

 

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut