Un cadell de gos (Pexels / Ylanite Koppens)

Què has de saber de la futura llei de protecció animal si tens una mascota

El Ministeri d'Afers Socials fa públic l'avantprojecte de la primera llei espanyola de protecció dels animals
Redacció Actualitzat
TEMA:
Maltractament animal

El Ministeri d'Afers Socials i Agenda 2030 ha obert a informació pública un avantprojecte de Llei de Protecció i Drets dels Animals, la primera d'abast espanyol.

De moment, és un text molt ambiciós, amb mesures com la prohibició de vendre mascotes en botigues o la creació d'un registre de persones inhabilitades per tenir-ne.

L'avantprojecte, que es pot consultar a la web del ministeri, pretén establir uns mínims per a tot Espanya que cada autonomia podrà ampliar si vol.

Aquestes són algunes de les mesures més destacables que s'hi inclouen:

  • Obligació dels propietaris de gossos de fer un curs de formació reglamentat.
  • Obligació dels propietaris de gossos de contractar una assegurança de responsabilitat civil.
  • Obligació d'esterilitzar les mascotes si conviuen exemplars que es poden reproduir, amb l'objectiu d'evitar el sacrifici de les cries no desitjades.
  • L'eutanàsia només serà legal per evitar el patiment de l'animal i sempre sota control veterinari.
  • Prohibició de deixar les mascotes soles a casa més de tres dies, o 24 hores en el cas dels gossos.
  • Prohibició de venda en botigues de tota mena de mascotes, amb l'única excepció dels peixos.
  • Prohibició de fer servir animals com a reclam publicitari o que siguin recompensa o premi en sortejos i altres tipus de promocions.
  • Obligació de comprar les mascotes a criadors oficials inclosos en un nou registre d'àmbit estatal, en què també hi haurà les protectores d'animals.
  • Obligació de passar tots els gossos per un test de validació que estableixi si són perillosos o no, cosa que es decidirà per la conducta, no per la raça.
  • Obligació dels plans d'emergència de precisar com s'han d'evacuar les mascotes, amb registres de quants animals hi ha i on són.
  • Prohibició de tenir animals salvatges en domicilis particulars.
  • Reconversió dels zoològics en centres de reintroducció d'espècies autòctones.
  • Creació d'un Observatori contra el Maltractament Animal.
  • Creació d'un "llistat positiu d'animals de companyia" que limitarà les espècies que es podran comercialitzar.
  • Creació d'un registre únic de persones o entitats inhabilitades penalment o administrativament per tenir mascotes.
  • Prohibició d'utilitzar animals en festes i espectacles en què els animals pateixin angoixa, dolor o patiment, com les baralles de galls.
Un torero i un toro durant una corrida (EFE/Abel Alonso)

Ni toros ni ramaderia

Aquest avantprojecte, però, exclou els toros de la regulació. El director general de Drets dels Animals, Sergio Torres, ha dit que ho fan "per ser pràctics".

Tampoc preveu que els animals que no són mascotes ni són considerats salvatges, com tots els destinats a convertir-se en aliments, o els que s'utilitzen en assajos en laboratori, tinguin drets que calgui protegir legalment.

Un DNI animal obligatori l'any vinent

Un dels punts de la llei és que els gossos i gats de l'estat hauran de tenir un DNI animal a partir del 2022, segons va anunciar la ministra Ione Belarra.

L'objectiu d'aquest carnet identificatiu és tenir una base de dades nacional de les mascotes, que permetrà que "cap animal sigui abandonat a la seva sort a Espanya".

El DNI, compatible amb el microxip, també facilitarà informació de la mascota i la localització dels amos dels animals, en cas de pèrdua.


600.000 euros de multa

En el cas d'aprovar-se amb el redactat actual, les sancions previstes per a qui vulneri les prohibicions són multes que anirien dels 600 als 600.000 euros.

En el cas d'exhibició d'animals amb fins comercials, per exemple, una infracció considerada greu, les sancions anirien dels 3.000 als 30.000 euros.

El text de l'avantprojecte de llei afirma que hi ha uns 13 milions d'animals de companyia registrats a Espanya, i estima que n'hi ha uns 6 milions i mig més que no ho estan.


Dia Mundial dels Animals

Les línies principals de l'avantprojecte es van presentar a principis d'octubre en un acte a Madrid per commemorar el Dia Mundial dels Animals, que era el 4 d'octubre.

En l'acte, la ministra d'Afers Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, va defensar el text assegurant que "blinda la millor característica humana: no ser indiferents al dolor aliè".

Belarra va dir que la llei vol ser "la clau de volta" d'"una arquitectura legal" per "pagar un deute pendent amb els animals":

"Gran part de la societat espanyola cuida els seus animals (que també senten, tenen por i pateixen) com si fossin de la seva pròpia família, i s'escandalitzaria per les situacions degradants a les quals es veuen exposats."

La ministra d'Afers Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, aquest dimecres a Madrid (EFE)

"Abandonament zero"

En l'acte, Arancha Sanz, advocada de la Federació d'Associacions de Protecció Animal, va assegurar que a Espanya s'abandona una mascota cada 2 minuts, i l'objectiu de la llei ha de ser l'abandonament zero.

La intenció del ministeri encapçalat per Belarre és portar l'avantprojecte al Consell de Ministres el novembre, després que els altres ministeris hi han fet propostes.

Llei catalana des del 1988

Catalunya té llei de protecció dels animals des del 1988, i successives actualitzacions van fixar-se en un text refós aprovat el 2008.

Dos anys després, el Parlament va prohibir les corrides de toros, prohibició que va entrar en vigor l'any següent, el 2011.

Des de llavors no hi hagut braus a cap plaça estable de Catalunya, amb la polèmica excepció dels correbous que es celebren a moltes festes majors de pobles i ciutats.

El 2015 es va aprovar una modificació de la llei que va crear un observatori per avaluar l'ús dels animals salvatges als circs que actuen a Catalunya.

ARXIVAT A:
Maltractament animal
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut