El PSOE esmena la llei trans i vol un aval judicial per canviar de sexe abans dels 16 anys
Malgrat que el govern espanyol va validar-la el juny, el PSOE hi presenta esmenes perquè sigui "constitucional" i UP l'acusa de voler forçar-ne la modificació
El projecte de llei "per a la igualtat real i efectiva de les persones trans", coneguda com a "llei trans", continua la seva accidentada història: el PSOE hi ha presentat esmenes aquest dilluns.
Això malgrat que és un text que va aprovar el juny el govern espanyol del qual forma part aquest partit, juntament amb Unides Podem, que gestiona el Ministeri d'Igualtat, que s'ha encarregat de redactar el projecte.
Les dues forces polítiques continuen enfrontades pel contingut i també per l'estratègia per a la seva aprovació al Congrés, secundades una i altra per les diferents entitats alineades a tots dos bàndols.
El PSOE va anunciar aquest divendres el contingut de la quinzena d'esmenes que tenia la intenció de presentar, sobretot per afegir-hi un vistiplau judicial per als canvis de sexe al registre entre els 12 i els 16 anys.
En el projecte aprovat pel govern espanyol només s'exigeix aquest vistiplau entre els 12 i els 14, i no se n'exigeix per revertir el canvi després, cosa que el PSOE vol introduir també.
La primera diputada trans estripa el carnet del PSOE
La polèmica ha provocat la sortida del PSOE de Carla Antonelli, que va ser diputada de l'Assemblea de Madrid del 2011 al 2021, la primera diputada trans de la història a Espanya.
Ha estripat el carnet del PSOE en protesta pel retard que aquest partit està provocant en la tramitació de la llei i també l'acusa de voler tocar elements essencials de l'articulat:
"Havíem avançat molt, però, de sobte, aquestes nenes i nens s'han vist assenyalats, les atencions de treballadors socials s'han multiplicat exponencialment, no hi ha vergonya."
PSOE: "Fer una llei plenament constitucional"
L'argument del PSOE per les noves esmenes és que cal dotar la llei de més garanties jurídiques, sobretot tenint en compte que el PP ja ha anunciat que la portarà al Tribunal Constitucional.
Ho ha dit Carmen Calvo, diputada del PSOE i presidenta de la Comissió d'Igualtat del Congrés i el Senat, que ha afirmat que les esmenes persegueixen que la llei sigui "rigorosa" i "garantista" i no alteri altres drets dels menors.
"Fer una llei plenament constitucional, protectora de la infantesa com a valor superior de la Constitució i, naturalment, que si ha de ser sotmesa a l'escrutini del Tribunal Constitucional, torni a ser validada."
Segons Calvo, les seves esmenes van en la línia del que s'ha fet en altres països, i que tractant-se de drets, el més important és evitar "errors jurídics" que poden fer més mal a les persones afectades.
Text d'acord amb les doctrines del TC i del Suprem
Per la seva banda Ángela Rodríguez, secretària d'Estat d'Igualtat, considera que el text ja està bé com està, i que les esmenes l'empitjoraran:
"El projecte de llei és una proposta molt mesurada, molt correcta, en la qual hi ha tres trams d'edat diferenciats, cosa que està d'acord al que establia la sentència del Tribunal Constitucional i el Suprem, i que en definitiva, a més, fa una cosa que és molt bona, que és desvincular la necessitat que els nens s'hagin d'hormonar per poder canviar de sexe en el registre."
Les entitats de defensa de les persones trans estan d'acord amb el Ministeri d'Igualtat: Mar Cambrollé, presidenta de la Federació Plataforma Trans, creu que afegir el vistiplau judicial va contra els drets de les persones trans:
"Això és altament discriminatori, és limitar un dret que tenim les persones i en cap moment la Constitució acota en un número l'exercici que tenim les persones trans per a altres drets."
Esmenes del PSOE "insuficients i inútils"
A l'altra banda hi ha la Aliança contra l'Esborrat de les Dones, plataforma d'entitats feministes contràries a la llei trans, que qualifiquen d'"insuficients i inútils" les esmenes del PSOE.
Aquesta plataforma assegura que la majoria de menors que desenvolupen una identitat transgènere ho fan de manera transitòria, però que es converteix en definitiva si ja han fet una "transició social" amb medicació i amb canvi de nom i aspecte físic:
ese menor puede consolidar una identidad transgénero infantil que de otro modo sería transitoria. Igual el objetivo inconfesable es ese. 🔘El 85% de menores con disforia desisten, si no se interviene, una vez pasada la pubertad. #StopLeyTranshttps://t.co/zwyXcKS1PU
Contra El Borrado de las Mujeres (@ContraBorrado) October 31, 2022
Aquestes feministes, que creuen que aquesta llei vulnera els drets de les dones, defensen que cal donar temps als menors perquè facin el procés pel seu compte, amb ajuda externa però sense pressions.
Enmig d'aquest debat intens, aquest dilluns s'hi ha afegit un nou element: un autobús contractat per l'entitat ultracatòlica Hazte Oír, que ha sortit als carrers de Madrid per fer campanya en contra de la llei.
Es poden presentar esmenes fins aquest dimecres
Malgrat tot, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, està convençuda que aquesta tardor es podrà completar la tramitació del projecte de llei, i que s'aprovarà abans que s'acabi l'any.
De moment, el període de presentació d'esmenes, del qual el PSOE ha forçat la pròrroga, s'acaba aquest dimecres, però aquest partit no l'ha arribat a esgotar, i finalment les ha presentat aquesta tarda de manera telemàtica.
Dos projectes de llei aprovats amb un any de diferència
El projecte de llei trans el va aprovar per segona vegada el govern espanyol a finals de juny, després que exactament un any abans, el juny del 2021, s'aprovés per primera vegada.
Entremig l'informe del Consell General del Poder Judicial va considerar que és una llei que pot discriminar les dones i perjudicar la lluita per la igualtat de gèneres.
El CGPJ també va assegurar que el text de la llei no garanteix que no hi hagi canvis de sexe fraudulents, per exemple, d'acusats en casos de violència masclista que passin d'home a dona per intentar eludir responsabilitats.
- ARXIVAT A:
- TransfòbiaLGTBIQ+