La llei trans, desbloquejada, permetrà la lliure determinació de gènere als 14 anys
- TEMA:
- LGTBIQ+
Després de mesos d'estar encallada, l'aprovació de la nova llei trans es farà coincidir amb el Dia de l'Orgull, si no hi ha sorpreses. L'últim Consell de Ministres de juny, el dia 29, ha d'aprovar l'esborrany que s'està ultimant i que posa fàcil que una persona pugui canviar el nom i el gènere.
L'avantprojecte de llei per la igualtat efectiva de les persones trans i la igualtat LGTBI permetrà que una persona pugui canviar de sexe i nom al Registre Civil sense que calguin testimonis, ni proves ni informes mèdics ni sotmetre's a tractaments hormonals durant dos anys, segons han informat fonts pròximes a La Moncloa a Catalunya Ràdio.
Sense estigmes
La intenció d'eliminar el requisit dels informes és evitar estigmatitzar la voluntat de canviar de gènere com si es tractés d'una malaltia. És el que defensa l'Organització Mundial de la Salut.
El canvi es podrà fer a partir dels 14 anys. En un esborrany anterior es parlava de 16 i des dels col·lectius trans, s'havia demanat que fos als 12.
El procediment administratiu és senzill i dura tres mesos: la persona ho notifica formalment al funcionari corresponent i tres mesos després ho ha de ratificar perquè el canvi es faci efectiu. El funcionari del Registre l'ha d'informar de les conseqüències jurídiques que implica i del suport que pot tenir a la protecció de drets.
El Ministeri d'Igualtat, responsable d'aquesta llei, ja tenia un esborrany a punt el mes de febrer.
Al maig, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va demanar perdó a les persones trans pel retard i es va comprometre davant del Congrés a aprovar-la en aquesta legislatura. Ho va fer després que el PSOE va paralitzar la llei amb la seva abstenció.
La lliure determinació de la identitat de gènere és el punt on hi ha hagut més conflicte entre els socis de govern. El corrent feminista del PSOE considera que pot contribuir a vulnerar els drets de les dones davant de fets com el masclisme i les desigualtats, i, en general, alguns grups feministes la troben misògina.
El mecanisme previst a l'avantprojecte de llei és el mateix que se segueix a Dinamarca, Malta, Luxemburg, Bèlgica, Irlanda i Portugal.
- ARXIVAT A:
- LGTBIQ+