La lluita contra els carteristes multireincidents s'encalla als jutjats de Barcelona

Els jutges de Barcelona demanen més recursos davant el col·lapse dels dos jutjats de delictes lleus, que allarguen els terminis per jutjar els lladres multireincidents
Enllaç a altres textos de l'autor

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat
TEMA:
Judicial

Els jutges de Barcelona tornen a demanar més recursos per poder afrontar amb garanties tots els casos que reben sobre carteristes i lladres multireincidents. Volen evitar que els expedients s'acumulin i que els delictes puguin arribar a prescriure abans de ser jutjats, en el termini d'un any.

És un problema que no afluixa. L'any 2023 els Mossos van detectar 526 delinqüents multireincidents a Barcelona, tots ells relacionats amb furts i robatoris. En l'última reunió de la Junta Local de Seguretat es va informar que els cinc multireincidents més actius de la ciutat acumulen un total de 228 antecedents.

La judicatura reconeix que la problemàtica en relació amb aquest tipus de delinqüència es troba ara mateix als mateixos jutjats, els quals s'acaben convertint en "un coll d'ampolla" perquè no disposen dels mitjans necessaris


Els dos jutjats especialitzats, al límit

A Barcelona, hi ha dos jutjats de guàrdia de delictes lleus immediats, els quals s'ocupen de fer els judicis per casos com ara els furts comesos per carteristes. Cada dia assumeixen 24 casos cadascun i estan col·lapsats des de fa uns mesos. En alguns moments han arribat a celebrar judicis a un any vista, un termini molt proper a la prescripció del delicte.

El problema és que un d'aquests jutjats és un reforç provisional que ha d'estar funcionant fins al 30 de juny. Per això, ara els jutges de la ciutat demanen consolidar aquest segon jutjat, és a dir, que sigui permanent i no temporal.

De moment la proposta té el vistiplau de la junta de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i també de la Generalitat, però la decisió final depèn del Consell General del Poder Judicial i del Ministeri de Justícia.

El col·lapse dels jutjats podria fer que un furt prescrigui abans d'arribar a judici (ACN)

Què cal per enviar un carterista multireincident a presó?

L'agost del 2022 una nova reforma legislativa va endurir el càstig previst per als delictes lleus de furt en els supòsits de reincidència i multireincidència, i es va passar d'una pena de multa a penes de 6 a 18 mesos de presó. Aquests són els requisits previstos en aquests casos:

1. Tres sentències fermes. La llei estableix que per poder enviar a presó un carterista reincident detingut cal que, prèviament, s'hagin dictat contra ell tres sentències condemnatòries per furt i que ja siguin fermes, és a dir, que no es puguin recórrer.

2. Valor superior als 400 euros. Cal que totes les sentències fermes i el nou fet pel qual l'hagin detingut sumin un valor econòmic de més de 400 euros. Un dels entrebancs que es troba el jutjat és que les sentències prèvies no concretin l'import de l'objecte robat. Per exemple, unes ulleres de sol. En aquest cas, el jutjat ha de demanar al Servei de Taxació Judicial que en faci una valoració. El problema és que aquest servei també està col·lapsat i de mitjana triga vuit mesos a respondre.

3. Sentències anteriors certificades. Per poder aplicar l'agreujant de multireincidència el jutjat necessita tenir un certificat de les sentències anteriors que té en compte. Si són d'un jutjat català el tràmit es fa telemàticament, però si són d'un jutjat de la resta de l'estat, la sentència s'envia per correu i triga temps.

Els jutjats estan aplicant aquesta nova normativa, però no amaguen que també els comporta molta feina afegida

Dispositiu de Mossos i Policia contra carteristes al metro de Barcelona (Mossos d'Esquadra)


Col·lapse per jutjar estrebades i furts de més de 400 euros

Uns altres òrgans judicials amb un elevat volum de feina són els jutjats penals, els que s'ocupen de fer judicis ràpids per fets més greus com estrebades, furts de més valor i detinguts per alcoholèmia.

Entre el 2016 i el 2022 aquests judicis han augmentat el 50% i, tot i que temporalment els penals tenen quatre jutges de reforç, no donen l'abast. Per això, la proposta dels jutges és crear un servei de guàrdies de jutjats penals per a aquest tipus de delictes.

 

ARXIVAT A:
Judicial Policial Seguretat
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut