La lluita de Nova York contra Airbnb: com afecta turistes, hotels i veïns?

El mes de setembre va entrar en vigor una norma que converteix la icònica ciutat en una de les que té la legislació més dura contra aquest tipus de lloguer

Actualitzat

Nova York s'ha convertit en una de les ciutats del món amb la legislació més dura contra el lloguer d'apartaments turístics durant menys de 30 dies a través de plataformes com Airbnb, Vrbo o Booking.

El 5 de setembre va entrar en vigor una norma, coneguda com a Local Law 18, que obliga a qui vulgui llogar a registrar-se abans a l'Ajuntament i comprometre's, amb aquest registre, a: viure al mateix habitatge que es lloga, donar accés a tota la llar i no allotjar més de dues persones alhora.

A la pràctica, això vol dir la desaparició de gran part d'aquesta oferta per a turisme de cap de setmana o de Setmana Santa, sobretot per a grups i famílies.
 

Per què s'ha arribat a aquest punt? 

Nova York viu, com gairebé tot el país, però de manera agreujada i amb uns preus disparats, una crisi d'habitatge assequible. En Jonathan Miller, president d'una consultora immobiliària, membre d'una comissió econòmica que assessora l'alcalde, el demòcrata Eric Adams i autor del Elliman Report, ens fa 4 números:

"Els novaiorquesos han vist com els preus estan un 25% més alts que abans de la pandèmia. A Manhattan, el preu mitjà d'un estudi són 3.900 dòlars al mes, i, si hi afegim una habitació, s'enfilen fins als 4.400. L'inventari de lloguers per un any o dos està sota mínims."

Miller afegeix que la demanda és tan superior a l'oferta que el que anomenen "bid-wars", una competència d'ofertes per adquirir o llogar una propietat que surt al mercat, són cada vegada més habituals i encara fan pujar més els preus.
 

La nova norma pot contribuir a resoldre aquest problema?  

Segon Miller, "no el resoldrà del tot, només és una part". Tot i això, l'expert creu "que si es força la gent que ara mateix té pisos de lloguer turístic a traslladar-los al mercat regular perquè no els pot seguir llogant a turistes, això pot modular una mica els preus":

"Hi haurà una mica més d'oferta, però no prevec de cap manera una baixada radical de preus, continuaran alts. Però abans de tenir el pis sense rendir, calculem que la gent els posarà a lloguer de llar termini".  

També recorda que la decisió de l'Ajuntament arriba després d'una batalla judicial d'anys amb Airbnb i plataformes similars. Segons Miller, la prohibició de llogar com a mínim per 30 dies els apartaments sencers no és nova, ja estava contemplada en normes anteriors, però no es complia:

 "Hi ha hagut un incompliment flagrant de les normatives durant anys, i finalment s'ha dit prou".


I com es faran complir, ara?

Segons explica l'expert aquesta és la clau. I és que si no hi ha una penalització efectiva de qui incompleix, el risc és que torni a passar el mateix. "Cal aplicar i fer complir aquesta nova llei perquè sigui realment efectiva", assegura Miller. En aquest sentit, tant les plataformes com els llogaters s'exposen ara a multes d'entre 1.500 i 5.000 dòlars si són enxampats llogant sense estar registrats.  

"Entenc que ara les coses seran una mica més cares per als turistes, però confio que més fàcils per als veïns", apunta Miller. Una millora que, per l'expert, serà no només econòmicament, sinó que també "s'ha volgut vetllar per la tranquil·litat i la seguretat dels veïns":

"Viure en un edifici on hi ha apartaments turístics pot ser un malson i la ciutat també ha mirat de protegir els ciutadans en aquest sentit."

Tant les plataformes com els llogaters, s'exposen a multes d'entre 1.500 i 5.000 dòlars si són enxampats llogant sense registre

Pot afectar el turisme a la ciutat? 

"Nova York ja era una ciutat visitada abans que airbnb existís. Tothom vol venir-hi una vegada a la vida, hi hagi airbnb o no. Som 8 milions d'habitants o rebem més de 60 milions de visites cada any" afirma Miller. Hem anat al carrer a comprovar-ho.  

La família Nowicka acaba d'arribar de Polònia. S'allotgen a un hostal de joventut a prop de Central Park. En parlem amb la filla gran, la Sofia:

"Estem pagant 2.500 euros per 9 nits i 2 habitacions dobles sense lavabo, el lavabo és compartit al passadís. No hauríem pogut pagar allotjament pels 4 en un hotel. Impossible, ja ho vam mirar".

Aquesta és la tònica general sobre els preus dels hotels. "Per una nit a Manhattan ens demanaven 500 dòlars. Al final hem fet viatge d'un dia, sense passar-hi la nit" ens explica en Helmut, un alemany que viu als Estats Units.

La Ginger i en John Smith són d'Idaho i els agrada celebrar l'aniversari d'ella a Nova York: "L'any passat per les mateixes dates vam pagar 350 dòlars, aquest any ens n'han demanat 500".

Que els preus dels hotels al centre de Nova York han pujat es pot comprovar fàcilment fent una cerca a internet. I que el poderós lobby d'hotels de la ciutat, aliat polític de l'alcalde, fa anys que pressiona per limitar l'oferta de lloguers de curta durada, també està a l'hemeroteca.

"És obvi que els hotels se n'estan beneficiant, d'això. Però no crec que sigui una norma feta per això, està pensada per beneficiar els veïns de Nova York, i està clar que els hotels en són uns beneficiaris col·laterals", afegeix Miller.  

De la teoria a la pràctica 

Les dades de l'Ajuntament de Nova York diuen que la demanda per obtenir el número de registre i poder operar legalment van a poc a poc, i ni la meitat dels apartaments que feien estades de curta durada s'hi han apuntat de moment. 

En aquest context, hem provat de reservar un apartament per 4 persones, sense compartir amb el propietari, a partir del gener de 2024, quan ja hauria de ser pràcticament impossible segons la nova llei, en aquestes plataformes. Això és el que ha passat:  

  1. A una oferta d'Airbnb ens ha dit que no ens preocupéssim, que ja havien parlat amb la plataforma i amb tothom i que no hi haurà cap problema per operar, que es registrarien i que podem tirar endavant la reserva.  
  2. A una oferta a Vrbo la resposta ha estat similar. Que entenien la nostra preocupació si havíem llegit les notícies, però que ells poden seguir llogant.  

Tot i que és cert que la llei eximeix alguns apartaments, com els que estan classificats com a "hotels" a les plataformes, ara mateix es fa difícil saber si s'està reservant allotjament legal o als llimbs.

Què més passa? Alguns inversors ja estan mirant cap a l'altra banda del riu Hudson, a Nova Jersey, a 30 minuts d'autobús del centre de Manhattan i amb legislacions més laxes. També ens han explicat que es comencen a oferir lloguers a través de plataformes d'anuncis entre particulars com la CraigList  Facebook marketplace.   

Si estem davant d'un fet la llei feta la trampa ho comprovarem d'aquí a uns mesos, però el que segur que estem és davant d'una nova oportunitat per preguntar-nos si el que volem quan som turistes ho continuem volent quan som veïns.   

 

ARXIVAT A:
TurismeHabitatgeEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut