La lluita pels drets de les dones a l'Iran de Narges Mohammadi, Premi Nobel de la Pau

L'activista iraniana pels drets humans, que està empresonada, ha estat reconeguda per la seva lluita per la llibertat i contra l'opressió de les dones
Redacció Actualitzat
TEMA:
Premi Nobel

El premi Nobel de la Pau premia l'activista iraniana pels drets humans Narges Mohammadi. El comitè Noblel n'ha reconegut "la lluita contra l'opressió de les dones a l'Iran i per promoure els drets humans i la llibertat per a tothom".

És, també, un reconeixement imlícit al coratge i la determinació de milers de dones iranianes que es van revoltar contra la discriminació i repressió del règim arran de la mort de Jina Mahsa Amini. La jove de 22 anys va morir a mans de la policia per no portar bé el vel islàmic.

Al llarg de la seva trajectòria, Mohammadi s'ha pronunciat obertament contra la violència sexual contra les dones i la pena de mort, un fet que li ha costat pràcticament la vida. Porta dues dècades entrant i sortint de les presons iranianes i actualment compleix una condemna de 12 anys de presó per donar veu a moltes de les persones que, al seu país, no en tenen. 

El Comitè Nobel espera que les autoritats alliberin Mohammadi perquè pugui rebre el premi el desembre a Oslo. Una demanda, per ara, difícil a la qual també s'hi han afegit les Nacions Unides (ONU).

Els darrers anys l'activista ha treballat en diverses publicacions i és subdirectora de l'ONG Centre de Defensors dels Drets Humans a Teheran. Aquest 2023, també ha rebut el premi Guillermo Cano a la Llibertat de Premsa de la Unesco.

La guerra d'Ucraïna com a precedent

El 2022, el Nobel de la Pau va guardonar la lluita pels drets humans a Rússia, Ucraïna i Bielorússia després de la invasió de les forces armades de Putin al país veí.

Va ser concedit a l'activista bielorús Alés Bialiatski i a dues organitzacions, la russa Memorial i la ucraïnesa Center for Civil Liberties. El comitè dels Nobel va destacar-los com a exemple de "la importància de la societat civil per a la pau".

És el cinquè premi que s'anuncia aquest any, després del de Medicina, Física, Química i Literatura.

 

ARXIVAT A:
Premi Nobel
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut