La lluita per eliminar la vespa oriental, una nova espècie invasora molt agressiva

Aquesta espècie invasora és molt agressiva amb les abelles de la mel i es va localitzar per primer cop a Catalunya al setembre
Enllaç a altres textos de l'autor

Cori Calero

Periodista de TV3 especialitzada en crisi climàtica

@CoriCalero
Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Actualment a Catalunya hi ha ni més ni menys que 1.235 espècies exòtiques, segons dades del projecte Exocat. O sigui, que no són pròpies del nostre país i que hi han arribat per quedar-s'hi.

D'aquestes, 177 (el 14%) tenen un comportament invasor que provoca un impacte greu en el medi ambient o, fins i tot, causa grans pèrdues econòmiques.

El cranc roig americà, la tortuga de Florida, el caragol poma, el mosquit tigre, la vespa asiàtica ("Vespa velutina")... A aquesta llarga llista, per sort, no hi hem d'afegir, de moment, la vespa oriental ("Vespa orientalis").

Es tracta d'una nova espècie de vespa invasora, localitzada el mes de setembre passat a les instal·lacions del Port de Barcelona en el forat de la persiana d'una de les oficines.

Van trucar als experts que s'encarreguen de fer seguiment d'animals exòtics en tota aquesta gran infraestructura, pensant que es tractava d'un niu de vespes qualsevol, autòcton.

El vesper que es va trobar al Port de Barcelona (ACN/Laura Busquets)

Però els tècnics especialitzats en aquest tipus d'espècies la van identificar de seguida: es tractava de la vespa oriental, un tipus de vespa que prové de l'Àsia i del nord d'Àfrica i que ja es pot trobar en alguns punts d'Europa i de la Península.

"Veure-la a Catalunya era una molt mala notícia, perquè si la vespa velutina ens fa por pel mal que fa a l'apicultura, aquesta és molt més agressiva", explica Roger Vila, biòleg i responsable tècnic de Bionet.

La preocupació és totalment lògica. Mentre que la vespa velutina, que ja porta anys entre nosaltres, agafa una abella i se l'enduu per alimentar les larves, la vespa oriental és capaç de matar tota la colònia d'abelles de la mel encara que només se n'endugui una.

Aleshores van posar fil a l'agulla per retirar-ne el vesper al més aviat possible, i també per assegurar-se que no en quedava cap individu, sobretot reines, en llibertat.

I podríem pensar que els va sorprendre ser els primers que en trobaven un niu a Catalunya. Però no, no els va sobtar gens. Perquè d'espècies noves al port ja n'han trobat diverses.

Una de les que han pogut eliminar més recentment és la formiga boja groga que, com la vespa oriental, també van detectar a temps perquè van acotar l'espai on era.


El port, una entrada clau

El Port de Barcelona és un punt calent d'entrada d'espècies invasores, igual que altres indrets com l'aeroport o les carreteres.

Javier Romo, responsable de medi marí i biodiversitat del Port de Barcelona, explica:

"Poden viatjar en contenidors de mercaderies o enganxats en els mateixos vaixells. Hi hem d'estar sempre amb els ulls a sobre. Ens dona molts maldecaps aquest tema".

Un cop enretirat el niu de vespa oriental, han iniciat una tasca minuciosa i àrdua de batuda de tot el port, per assegurar-se que no es va escapar cap reina o que no hi hagi un altre vesper en un altre punt.

La vespa oriental és de color marró vermellós i amb punts grocs al cap i l'abdomen (Acció Climàtica)

El seguiment consisteix a col·locar una trentena de trampes en indrets separats per 500 metres, la distància màxima que pot desplaçar-se una vespa oriental.

La trampa no és més que una galledeta amb un esquer a dins, que en aquest cas és una sardina, una proteïna que les atrau prou.

Al cap d'uns segons de penjar cada potet en un arbre, apareixen desenes de vespes, la mostra que l'esquer ha funcionat. I, afortunadament, totes són vespes autòctones, cap és oriental.

Per tant, de moment, es pot considerar que amb la seva ràpida actuació han aconseguit erradicar aquesta espècie invasora de Catalunya. Però el que està clar és que la tasca haurà de continuar, ja que el perill que en tornin a arribar és ben a prop.

Roger Vila, expert en espècies invasores:

"Un dels punts que volem controlar molt és el moll per on arriben vaixells de mercaderies del nord d'Àfrica, perquè sabem que ens poden venir d'aquí".

Les tasques duraran tot aquest any i també el vinent. Les espècies invasores són una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat i la segona causa d'extinció d'espècies autòctones a Catalunya. 

Per això és tan important actuar precoçment, com insisteix Siscu Mañas, tècnic del servei de fauna del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat:

"Hi ha espècies amb què ja no podem fer-hi res, amb les quals haurem de conviure, malauradament, intentant reduir els seus nefastos efectes. Però amb les que encara podem actuar aviat, val la pena abocar-hi tots els esforços".

Ell fa anys que batalla contra les espècies invasores i sap molt bé que, d'uns pocs individus localitzats en un punt concret, fàcilment es pot passar a una extensió impossible d'acotar. "Ho hem vist clarament amb la vespa asiàtica o el mosquit tigre", remarca.

Per tant, en casos com aquest, en què encara s'hi pot ser a temps, és de l'opinió que els esforços estan molt ben invertits.
 

Més molesta per als humans

La vespa oriental seria més molesta per a les persones que no pas l'asiàtica, ja que fa els nius en edificis i no pas en arbres. Però els qui més temen que arribi són els apicultors, que fa anys que lluiten contra la vespa asiàtica.

En un món cada cop més globalitzat i en un país com Catalunya amb tanta activitat, les espècies invasores són un dels principals problemes ambientals als quals ens enfrontem, però també econòmics i, fins i tot, de salut. I la globalització no és l'únic element que ho afavoreix.

L'escalfament global permet que les espècies a les quals no els agrada el fred puguin viure a casa nostra, com seria el cas de la vespa oriental, que trobaria un país on els hiverns són cada cop més càlids.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Biodiversitat Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut