La lluita per treure un republicà del Valle de los Caídos, 80 anys després de la guerra

"Avi, et trauré d'aquí" és el títol del llibre de Joan Pinyol i la promesa que va fer al seu avi quan va saber que estava enterrat al Valle de los Caídos
Actualitzat
TEMA:
Memòria històrica

Aquest dilluns fa 80 anys d'aquestes imatges del final de la Guerra Civil:

 

 
 
 

 

"La guerra ha terminado"

Franco, des de Burgos i amb aquestes paraules, va donar per acabat el pitjor desastre humanitari a Espanya en dos segles:

"En el día de hoy, cautivo y desarmado el ejército rojo, han alcalzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La Guerra ha terminado."


L'aniversari arriba en ple debat sobre l'exhumació de Franco del Valle de los Caídos, que el govern espanyol vol que sigui el 10 de juny. A la vegada, hi ha famílies que lluiten des de fa anys per endur-se les restes dels seus parents d'allà, però no se'n surten.

 

El Joan vol treure el seu avi del Valle de los Caídos

El franquisme, la Transició i l'oblit han fet que moltes històries personals i familiars hagin quedat esborrades, però algunes han estan més vives que mai. És el cas del Joan, que el 2008 va saber, gairebé per casualitat, que el seu avi estava enterrat al Valle de los Caídos. Des d'aleshores treballa per portar el seu cos al cementiri de Capellades, al costat del de la seva dona, i 11 anys després encara no ho ha aconseguit.

També ha escrit un llibre on descriu la cursa d'obstacles amb què s'ha trobat. "Avi, et trauré d'aquí!" és el títol del llibre i la promesa que va fer al seu avi el 2010, quan va estar a tocar del cos.

A l'avi del Joan el van enterrat a la fossa comuna de Lleida l'any 1939, però l'any 65, les autoritats franquistes van traslladar 500 cossos d'aquesta fossa al Valle de los Caídos sense que ho sabessin les famílies. Dels 33.000 cossos que hi ha enterrats allà, el seu és un cas més, diu el Joan.


El "Sense ficció" recupera el documental "Avi, et trauré d'aquí"

Amb motiu dels 80 anys del final de la Guerra Civil, TV3 tornarà a emetre el documental batejat amb el mateix nom que el llibre del Joan. "Avi, et trauré d'aquí" reivindica la importància de la memòria històrica i recull la lluita de diverses persones per treure les restes dels seus familiars del Valle de los Caídos.

ARXIVAT A:
Memòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut