La llum, el gas i l'aigua costen un 70% més que fa deu anys
- TEMA:
- Economia de butxaca
Aquest any 2018 els preus dels principals serveis com l'aigua, el gas o la llum pugen. No hi ha cap excepció i això fa que, automàticament, es compari amb l'evolució dels salaris, especialment deu anys després del començament de la crisi, quan ja es pot fer un balanç amb números reals de cap on hem anat.
Salaris i factures han pujat al mateix ritme?
Fa pocs dies es va anunciar a so de bombo i platerets la primera pujada important del salari mínim, un 20% en tres anys. Però la realitat és que el nivell de vida també ha evolucionat i els serveis bàsics no n'han quedat al marge.
Precisament, l'aigua és un dels serveis més afectats. Només el fet d'obrir l'aixeta es traduirà en uns 12 euros més anuals, no sembla gaire, però, la pujada és del 76% en deu anys.
No ens movem de la cuina, el gas pujarà entre un 4,9% i un 6,2% aquest any, depenent de la tarifa contractada. A causa, sobretot, del repunt del preu del petroli. Fa una dècada una factura mensual del gas pujava uns 37 euros; ara, ha arribat de mitjana fins als 55. Un 48% més.
Amb el gas i la llum, el govern espanyol intenta aturar l'alça de preus, per exemple, congelant la part fixa de la factura. Però no se n'acaba de sortir, ja que la part variable, que és el cost de l'energia i que es decideix per subhasta, fa que la llum sigui cada vegada més cara. En deu anys, el rebut ha passat de ser de 46 euros a 88. Gairebé el doble, un 87% més.
Tot plegat, són augments molt diferents dels dels salaris. L'any 2007, el salari més freqüent era d'uns 1.035 euros, en canvi al 2017 se situava en uns 1.178... és un augment d'un 13%.
És l'hora de fer comptes. Sumades la llum, el gas i l'aigua a preus del 2007, aquests tres serveis ocupaven un 9% del sou més freqüent. En canvi, ara, aquests mateixos rebuts ocupen un 14%.
Per tant, es destina una major part del sou a pagar els mateixos serveis, amb una clara pèrdua de poder adquisitiu, un fet que també passa amb els pensionistes. Traduït a números, paguem fins a 70 euros més al mes pel mateix, més de 800 euros anuals. Paradoxalment, el mateix que es cobrarà en un mes amb el salari mínim... l'any 2020.
- ARXIVAT A:
- Economia de butxaca