La Lluna s'hauria format en poques hores, segons una espectacular simulació de la NASA
Una nova teoria defensa que el satèl·lit natural de la Terra no s'hauria format en mesos o anys, com es creia fins ara
La Lluna, el satèl·lit natural de la Terra, es va formar fa milers de milions d'anys a partir de les restes generades per la col·lisió del nostre planeta amb un altre cos celeste.
A partir d'aquí, la majoria de les teories parlen d'un període de formació de mesos o anys. Expliquen molt bé algunes característiques de la Lluna, com la seva massa i la seva òrbita, però tenen llacunes destacades.
Segons una nova teoria, en canvi, la Lluna s'hauria format de manera immediata, en qüestió d'hores després que Theia, un cos celeste d'una mida semblant a Mart, xoqués contra la Terra.
La NASA ha presentat una simulació realitzada en alta resolució que defensa aquesta teoria. Mostra com la major part de la gran quantitat de material expulsada a l'espai retorna a la terra, però una petita part queda agrupada a l'òrbita terrestre, formant la Lluna.
"Això obre una gamma completament nova de possibles punts de partida per a l'evolució de la Lluna", segons Jacob Kegerreis, investigador del Centre de Recerca Ames de la Nasa a Silicon Valley, coautor del treball publicat a The Astrophysical Journal Letters en què es defensa aquesta teoria.
Des de la Universitat de Durham, Vincent Eke, investigador que ha treballat junt amb Kegerreis, remarca que "com més aprenem sobre com es va formar la Lluna, més descobrirem sobre l'evolució de la nostra Terra", perquè "les seves històries estan entrellaçades".
Tornar a la Lluna el 2025
La NASA ha fet pública aquesta nova teoria sobre l'origen de la Lluna coincidint amb la posada en marxa de la missió Artemis, amb la qual vol tornar a enviar astronautes a la Lluna el 2025, amb l'objectiu d'establir-hi presència humana a llarg termini.