La Lluna té un túnel subterrani que podria refugiar astronautes en futures missions
Purificació Barceló
Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència
@pjbarc- TEMA:
- La Lluna
Quan pensem en la Lluna, segurament ens venen al cap imatges de cràters i eclipsis. A partir d'ara, però, hi haurem d'afegir un nou element: els túnels subterranis excavats de forma natural que --molt probablement-- hi ha sota la superfície del nostre satèl·lit. I és que l'estudi d'un equip internacional de científics de la Universitat de Trento, a Itàlia, han aconseguit recopilar diferents proves que demostren l'existència d'un d'aquests conductes.
Com s'ha fet la recerca?
Fa més de 50 anys que els astrofísics i astrònoms sospiten que la superfície de la Lluna acull nombrosos túnels de lava solidificada generats per antics corrents de magma que van existir fa milers de milions d'anys, molt similars als que existeixen a la Terra. Aquesta teoria es va veure reforçada l'any 2009, quan una nau japonesa que orbitava al voltant del nostre satèl·lit va detectar que hi havia més de 200 pous a la superfície lunar.
A partir d'aquella troballa, els científics van especular amb la idea que aquells pous s'havien creat precisament per l'esfondrament dels túnels que foraden el subsol lunar. Calia, però, demostrar que l'interior d'aquells pous connectaven lateralment amb els hipotètics túnels, i això no ha estat fàcil.
Reinterpretació d'unes dades aconseguides fa catorze anys
La demostració de l'existència d'almenys un túnel a la Lluna s'ha aconseguit analitzant les dades que el radar Lunar Reconnaissance Orbiter de la NASA va obtenir l'any 2010.
Lorenzo Bruzzone, professor de la Universitat de Trento, explica que aquest radar va recollir dades d'un dels pous més grans de la Lluna. Està situat a la zona coneguda com a Mar de la Tranquil·litat i fa set metres de diàmetre i 125 de profunditat.
Bruzzone explica que en aquell moment no van poder desxifrar les dades obtingudes, cosa que sí que han pogut fer anys després: "Hem analitzat aquestes dades amb tècniques complexes de processament de senyals que hem desenvolupat recentment, i hem descobert reflexions que proporcionen la primera evidència directa d'un tub de lava accessible sota la superfície de la Lluna."
Un possible refugi a la inhòspita Lluna
L'astrofísic i divulgador científic Joan Anton Català afegeix que, gràcies a la reinterpretació d'aquestes dades, es pot deduir com és aquest túnel lunar:
"Podria fer entre 25 i 75 metres, però segurament hi ha més galeries i poden fer quilòmetres, com les que hi ha a la Terra."
Per Joan Anton Català, la recerca també és important perquè aquest túnel podria servir com a lloc segur per als astronautes de futures missions a la Lluna. Explica que els podria protegir del brutal contrast tèrmic que hi ha entre el dia i la nit, amb temperatures màximes de 127 graus i mínimes de 173 graus negatius:
"Dins d'aquests túnels es podrien assolir temperatures constants, potser uns setze o disset graus. Això converteix aquests túnels en llocs especialment interessants per utilitzar-los com a bases temporals o com a refugis."
La temperatura no és l'únic problema que planteja la Lluna. La radiació còsmica i solar pot ser fins a 150 vegades més potent que la que experimentem a la Terra i --a més-- hi ha una amenaça constant d'impacte de meteorits. Aquestes condicions extremes impulsen la necessitat de trobar llocs segurs per a futures missions tripulades, com la que planteja el projecte Artemis I de la NASA.
De fet, ja hi hauria projectes en marxa per enviar sondes robòtiques a la Lluna per explorar aquestes coves subterrànies i definir les seves possibilitats per a futurs viatges al nostre satèl·lit.