Rússia estreny el cercle al voltant de Kíiv amb atacs selectius i una possible ofensiva aèria

Les tropes russes estan atacant diverses poblacions dels afores de Kíiv i estarien preparant atacs aeris selectius contra diferents punts emblemàtics de la capital

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana s'han intensificat els bombardejos d'artilleria als voltants de Kíiv, a diverses poblacions de la seva àrea metropolitana. 

Les ciutats de Mostxum i Hostómel han patit bombardejos aquest dissabte. En les últimes imatges d'un satèl·lit nord-americà es pot veure com els atacs d'artilleria afecten barris residencials. S'hi veuen cases cremant i els cràters de les bombes. També han bombardejat l'aeroport Antónov.

Un altre objectiu de les forces russes ha estat la base aèria de Vassilkiv, situada a menys d'una hora en cotxe al sud de Kíiv, i que ha quedat totalment destruïda. L'atac amb coets també ha fet explotar un magatzem de municions.

A Brovari, als afores de Kíiv, un centre d'intel·ligència electrònica també ha estat bombardejat, segons ha informat el portaveu del ministeri de defensa rus, Ígor Konàixenkov. 

Els bombardejos han afectat àrees residencials a la ciutat de Mostxum
Els bombardejos han afectat àrees residencials a la ciutat de Mostxum (Reuters/Maxar Technologies)

L'exèrcit de Putin estreny la pressió al voltant de Kíiv no només per l'aire i és que en les últimes hores l'enorme comboi de vehicles terrestres de guerra russos que feia dies que estava aturat a pocs quilòmetres de la capital s'ha posat en moviment.

Des de dins de Kíiv, el fotoperiodista català Ricard Garcia Vilanova ha explicat a TV3 la situació actual que està vivint la ciutat. Zones destruïdes conviuen amb zones que recorden la vida d'abans de la invasió russa. El paisatge, però, "és fantasmagòric", gairebé no circulen cotxes i els carrers estan plens de barricades, davant d'una possible ofensiva contra la capital:

"És totalment inviable que les tropes russes puguin entrar a Kíiv ara mateix. Jo crec que primer bombardejaran, però abans no puguin entrar i prendre totalment el control de la ciutat podrien passar mesos. La ciutat ha canviat molt en les últimes setmanes"

Pel que fa a l'estratègia que pot seguir l'exèrcit rus per entrar a Kíiv, Garcia Vilanova considera que la capital ucraïnesa té una gran quantitat de recursos desplegats en els carrers per bloquejar una ofensiva per terra. Per això, considera que el més imminent serien atacs aeris selectius per obrir vies d'accés a les seves tropes:

"Crec que els bombardejos seran contra objectius emblemàtics. Necessiten destruir o marcar en coses que moralment puguin ser significatives. Atacaran objectius civils per provocar un èxode encara més gran de la població civil de la capital"

Retencions de trànsit a la sortida de Kíiv (EFE)

La vida diària en un escenari de conflicte com Kíiv és cada dia més complicada. El mateix Ricard Garcia Vilanova explica com s'ho fa per aconseguir menjar:

"Encara hi ha uns cinc supermercats oberts amb molt poca logística. Comprem coses que no necessiten nevera com arròs o pasta i que aguanten un cert temps"

 

 

Rússia controla la major part del Donbass

Les tropes russes continuen avançant posicions. A la zona del Donbass, l'exèrcit de Putin ja hauria ocupat el 70% del territori. El Ministeri de Defensa rus assegura que ha avançat 11 quilòmetres des del Donbass i que ha pres Volnovakha, una població entre Donetsk i Crimea situada al nord de Mariúpol. La ciutat, d'uns 25.000 habitants, ha quedat arrasada pels bombardejos de l'exèrcit rus. 

La major part del Donbass, en mans russes: l'exèrcit rus controlaria el 70% de la zona
Volnovakha, a la zona del Donbass, ha quedat arrasada pels bombardejos de l'exèrcit rus (Reuters/Alexander Ermochenko)


Atac a ciutats de l'oest

Aquest divendres, les forces russes van ampliar l'ofensiva a ciutats que fins ara no havien estat atacades, situades a l'oest d'Ucraïna i a tocar de la frontera amb la Unió Europea. Fins ara, aquestes zones es consideraven segures.

Una novetat en l'estratègia militar russa que podria respondre a l'interès per deixar fora de servei dos aeròdroms ucraïnesos, situats a 100 quilòmetres de Lviv, ciutat convertida en refugi i punt d'evacuació. Només aquest dissabte arribaran 30 trens carregats amb entre 20.000 i 35.000 persones

Al nord, l'aeroport militar de Lutsk, que també compta amb una fàbrica de motors d'avió. Al sud, el de la base militar d'Ivano-Frankivsk, que ja havia estat atacada el primer dia de guerra.

Els projectils, però, també van ploure a l'est del país, sobre la ciutat industrial de Dnipró. Van impactar en una fàbrica de sabates, un bloc de pisos i una llar d'infants. Alemnys hi va haver un mort.

Mentrestant, continua el setge a Mariúpol i s'estreny el cercle a Kíiv: la columna de tancs russos de 60 quilòmetres s'acosta cap a la capital. També continua l'ofensiva sobre objectius cobejats per l'exèrcit rus com Odessa o Khàrkiv, on la població civil busca refugi malvivint a les estacions de metro..

La UE enviarà més armes

El dissetè dia de guerra a Ucraïna arriba després que s'hagi celebrat a Versalles una cimera europea en què s'ha decidit també enviar més armament al govern de Zelenski i imposar noves sancions a Rússia.

El mateix dia en què Biden ha tornat a descartar entrar en guerra a Ucraïna si Rússia no ataca cap país de l'OTAN, per prevenir el que seria la tercera guerra mundial.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut