La majoria de detinguts el 20S denuncien que encara no saben de què se'ls acusa
- TEMA:
- 20S
Catorze detinguts, dels quals sis van passar dos dies a la presó, i una quarantena d'investigats en total. Un any i mig després de l'inici de la causa contra l'anomenat procés al jutjat número 13 de Barcelona, pràcticament cap d'ells sap a dia d'avui què se li imputa. Les defenses asseguren que el jutge no els ho concreta.
Segons Andreu Van den Eynde, advocat de l'exsecretari general de Vicepresidència i Economia i Hisenda Josep Maria Jové, el jutge ara es desvincula de la investigació per rebel·lió:
"Després d'un any i mig, i d'haver imputat rebel·lió en el mes de juliol, ara fa dos mesos, fa un escrit a diversos imputats dient que ja no investiga la rebel·lió perquè ell no és competent per investigar-la."
Pedro Fernández, advocat de l'acusació popular, que exerceix Vox, ho explica pel paper del Suprem:
"Es podria imputar també, el que passa és que el Tribunal Suprem s'emporta els que són els màxims dirigents que han estat emparant, programant, ideant i ajudant perquè aquest procés colpista es dugui a terme."
Amb la rebel·lió al Suprem, el magistrat Ramírez Sunyer se centra en la desobediència, la malversació, la prevaricació, la revelació de secrets o la sedició.
La majoria d'investigats són càrrecs intermedis de departaments del govern de Puigdemont. La part més important són del Departament de Vicepresidència, on s'hauria engegat el referèndum, amb disposició de recursos.
A Treball, s'hauria buscat com fer els contractes per a les feines que encarregava Governació. Bàsicament, per engegar pàgines web i aplicatius informàtics que desenvoluparia el Centre de Telecomunicacions de la Generalitat (CTTI).
Des de Presidència s'encarregaven les campanyes institucionals de l'1 d'octubre. A Exteriors també, a banda de fer venir els observadors.
L'exsenador Santi Vidal, sortint de declarar (EFE)
Un grup d'empresaris haurien ajudat amb la comunicació i amb l'emmagatzematge del material. El cercle el tanquen dos investigats, l'exsenador Santi Vidal i el professor Carles Viver i Pi-Sunyer, centrats en el disseny d'una possible transició cap a la independència.
Però si els investigadors consideraven ara fa un any que algú era clau, aquest era el llavors secretari de la Vicepresidència.
Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, sortint dels jutjats (ACN)
Quan la Guàrdia Civil deté Josep Maria Jové, també s'endú de casa seva el document "EnfoCATS", un powerpoint de 17 pàgines que els informes policials asseguren que estableix el full de ruta de Junts pel Sí cap a la independència. I subratllen la possibilitat de generar un conflicte democràtic amb l'Estat creant inestabilitat. El Suprem també l'ha fet seu.
Els advocats de Jové i Vox discrepen sobre aquesta tesi:
"(Van den Eynde): És una invenció, una idea d'algú que potser algun dia sabrem qui és, que els va venir molt bé per confirmar aquesta hipòtesi preconcebuda als investigadors.
(Fernández): Si s'insereixen les reunions que documenta l'agenda de Jové amb el documet "Enfocats", no és exacte, però s'identifica perfectament i es veu que és una rebel·lió programada i sofisticada."
Els esforços del magistrat de Barcelona s'han centrat en el finançament del referèndum, perquè els informes policials no han pogut demostrar la suposada malversació que l'exministre Cristóbal Montoro també negava. Ara està a l'espera d'una resposta del TSJ. Vol que s'investigui el vicepresident, Pere Aragonès, per desobediència; per no haver fet res per aturar l'1-O, tot i l'advertiment que li havia fet el Constitucional.
Per a Van den Eynde, és una mostra més per a les defenses que és una causa polititzada:
"Hi ha gent que era líder d'una qüestió, i ara ja no ho és. Hi ha gent que hi va com a testimoni i després se l'imputa i les peces es van movent en aquest joc. És bastant irrellevant quin paper se li dona a cada persona des del punt de vist jurídic. Des del politic, ja es una altra qüestió."
La investigació del jutjat número 13 va començar per una querella de Vox contra Santiago Vidal, Lluís Salvadó i Carles Viver i Pi-Sunyer, el març del 2017. Després d'haver-ho negat, ara el jutge ha admès que sí que investigava els preparatius de l'1-O. El col·lectiu de juristes Drets estudia querellar-s'hi per prevaricació, falsedat documental i vulneració de drets fonamentals.
- ARXIVAT A:
- 20S Procés català Referèndum 1-O Rebel·lió