La majoria de partits catalans veuen en la decisió de Sánchez una maniobra per interferir al 12M
El cap de llista del PSC és l'únic que avala la decisió del president espanyol davant els retrets de la resta de candidats
La campanya electoral catalana està marcada aquest dilluns per la decisió de Pedro Sánchez de continuar com a president del govern espanyol. Tret del cap de llista del PSC, la resta de candidats al 12M han reaccionat amb to crític i tots hi han vist un càlcul polític i tàctic.
Salvador Illa ha celebrat la decisió de Pedro Sánchez de continuar al capdavant del govern espanyol i espera poder comptar amb ell en els propers actes electorals. Els socialistes esperen que sigui dijous, en un acte programat a Sant Boi de Llobregat, però encara no hi ha confirmació oficial. Per al candidat del PSC, és un gest de resistència -ha dit- a la política sense escrúpols. Illa ha afirmat que la decisió de Sánchez és bona per Catalunya i pel conjunt d'Espanya, sobretot per aquelles persones que conceben la política com a servei públic i no com una lluita del poder.
Esquerra veu en els cinc dies de reflexió de Sánchez una cortina de fum i ho titlla de maniobra personalista i electoralista. Pere Aragonès ha assegurat que els republicans tenen la màxima empatia davant qualsevol atac, però no en aquest cas, que ha titllat de comèdia i d'acte electoral de cinc dies. Al vespre, des de Girona, Aragonès també ha fet retrets a Junts i ha acusat el seu candidat d'haver-los deixat sols defenant els interessos del país a Madrid.
Des de Junts retreuen que Sánchez no fes res quan perseguien els líders independentistes i que, en canvi, sí que ho faci ara. El secretari general de la formació denuncia que darrere hi ha una maniobra electoralista. Jordi Turull veu irresponsable utilitzar les emocions sobre el patiment que representa un assetjament mediàtic per fer tacticisme electoral o preelectoral per interferir en les eleccions catalanes. En un acte electoral amb gent del Maresme, Turull ha dit que els socialistes han contribuït a fer de la democràcia espanyola una democràcia de cartó pedra i ha instat Sánchez a trencar amb el vell PSOE, ha dit, de Felipe González i Alfonso Guerra.
La CUP fa una crida a Esquerra, Junts i els Comuns a tornar a posar el focus en Catalunya i fixar una agenda pròpia. Per als anticapitalistes, Sánchez ha actuat de la mateixa manera que dels qui ara se sent víctima. Laia Estrada no nega que Sánchez sigui una víctima de les clavegueres de l'Estat, però retreu al PSOE que ha utilitzat aquestes clavegueres quan li ha interessat. En un acte electoral a Manresa, la CUP ha posat en l'accent en les propostes sobre educació, salut o habitatge, i ha demanat que tots els pisos de grans tenidors es posin al parc públic de lloguer.
La cap de llista dels Comuns ha dit que respecten la decisió de Sánchez, però que ara cal acabar amb el lawfare. També ha demanat als socialistes que deroguin la llei mordassa i renovin el Consell General del Poder Judicial. Segons Jéssica Albiach, cal una doble línia de reacció basada en la regeneració democràtica i un govern de coalició a l'ofensiva i ambició.
El candidat de Ciutadans ha acusat Sánchez d'haver dut a terme una "estratègia més" per "estafar" la ciutadania en benefici propi. El candidat, Carles Carrizosa, ha admès que tenien moltes esperances que Sánchez se n'anés i que Espanya pogués recosir les ferides causades, ha dit, pel president del govern espanyol.
En una entrevista a "Els Matins", el candidat del PP, Alejandro Fernández, ha retret al president espanyol que hagi posat els seus anhels personals -ha dit- al davant de les preocupacions de la població. Fernández ha defensat que una campanya electoral no pot girar al voltant de la vida personal de Sánchez i dels seus sentiments.
El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha dit que el president espanyol ha decebut els espanyols no plegant i veu darrere del seu moviment un teatre. El candidat del partit d'extrema dreta creu que Sánchez aprofitarà la situació per fer un gran acte de campanya amb Salvador Illa.
Bona part de les crítiques han anat en la mateixa direcció en l'àmbit espanyol. El PP ha acusat Sánchez de fer teatre i fer el ridícul per motius electorals, i Feijoó ha reclamat un canvi de govern. Sumar li ha reclamat mesures concretes com la renovació del Consell General del Poder Judicial i també la derogació de la llei mordassa. Al PSOE respiren alleujats per la continuïtat del seu líder.