La majoria dels càncers d'adults es podrien evitar amb educació en "hàbits saludables"

El càncer és "la segona causa de mort en la població adulta" a Espanya. Ho diu l'oncòleg i membre de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) Pedro Pérez Segura. Però també subratlla, com el president de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), Francisco González-Robatto, i la directora d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, Soledad Gallego, la importància de la prevenció des de la infància per evitar-lo. Tots tres destaquen que la tasca educativa cal fer-la des de tots els àmbits de la societat. Segons Gallego, el 80% dels casos en adults es podrien prevenir amb "hàbits saludables".
Actualitzat
La directora ha explicat que mentre que el càncer en nens té arrels diferents, el d’adults prové en gran mesura d’influències externes. Per això, els tres experts coincideixen que cal educar en “hàbits saludables” des de la infància. Les declaracions s’han centrat en la prevenció perquè aquest any, el Dia Mundial contra el Càncer porta el lema: “Els nens d’avui, el món de demà. Prevenir el càncer ara”.

Mesures tan simples, diu Pérez Segura, com abolir “el tabac, prendre fruita i verdures amb freqüència i controlar aquelles persones que, per la seva història familiar, puguin presentar més risc a desenvolupar un càncer”, poden ser crucials per evitar la malaltia. González-Robatto, que ha destacat que “set de cada deu càncers es podrien evitar seguint uns hàbits saludables”, ha afegit a la dieta equilibrada la pràctica d’exercici. Robatto ha recordat que els nens tendeixen cada cop més al sedentarisme, cosa que pot provocar “més obesitat” i malalties no només relacionades amb el càncer sinó amb el cor.

El president d'AECC ha matisat que no volen “prohibir expressament” però cal que els joves coneguin les conseqüències i actuïn. Tots tres han convingut que els pares, les escoles i els mitjans de comunicació apleguen la responsabilitat de difondre els hàbits entre els joves i sensibilitzar-los. Segura ha insistit en la importància de conèixer més sobre la malaltia i ha recordat el web de SEOM. Per la seva banda, Robatto ha dit que Espanya és capdavantera pel que fa a la prevenció.

Càncer en nens

Gallego ha explicat que, si bé els casos de càncer "són poc freqüents" en la infància -nou casos per cada milió de nens a l'any-, la malaltia en els menors de 16 anys "és el segon cas de mort després dels accidents de trànsit". També recorda que la taxa de curació en aquests casos és de dos terços a Espanya, si bé "el temps de curació és molt prolongat".

La metgessa apunta que una de les causes de l'augment de la malaltia entre la societat des de les últimes dècades és "la major longevitat" de les persones i l'estil de vida, que inclou "més hàbits tòxics".

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut