La "mala salut de ferro" del govern de coalició
En plena tempesta política al voltant de la llei del "només sí és sí", els socis de govern han superat, aquest dijous, una altra prova al Congrés: la controvertida llei del benestar animal
Es tractava d'un dels textos estrella de la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que els socis socialistes van canviar durant el tràmit parlamentari introduint una esmena que n'exclou els gossos de caça.
El canvi es va fer per la pressió dels "barons" socialistes, principalment del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que consideraven que la llei que va sortir del consell de ministres els perjudicava de cara a les eleccions autonòmiques del 28 de maig.
Els sectors favorables a la caça, i els seus lobbys, amb molt de poder a les regions on governa el PSOE, han pressionat els dirigents territorials per fer corregir la llei.
Els morats van intentar una maniobra d'última hora presentant una proposta conjunta amb la resta d'aliats parlamentaris perquè els socialistes reconsideressin la seva posició, però Pedro Sánchez no ha transigit. "Nosaltres ja vam cedir en la llei trans, ara els toca a ells," argumentava un alt càrrec del PSOE minuts abans de les votacions.
I així ha estat. Aquesta vegada ha tocat a la resta dels partits de la investidura i la llei s'ha aprovat in extremis tal com la volien els socialistes i, a més de Podem, també ERC i Bildu han donat suport a l'aprovació de la llei. El PNB, el PDeCAT, Junts i la CUP hi han votat en contra. Amb tot, la tribuna del Congrés ha hagut d'escoltar retrets al PSOE, tant dels socis i aliats com de l'oposició.
Ione Belarra s'ha mostrat "orgullosa de ser la ministra d'un país que els cuida i estima, els animals", encara que hagi lamentat la posició dels socialistes dient que algun dia es penediran de no incloure els gossos de caça a la llei.
Abaixar el to
En sortir de l'hemicicle, un membre de l'executiu es vantava de la "mala salut de ferro" del govern de coalició, que, malgrat tots els auguris, aprova una llei rere una altra, des dels pressupostos a les reformes estrella que formen part del full de ruta del pacte entre socialistes i morats.
I tot això mentre, des de les files dels uns i dels altres, no paren de fer crides constants a abaixar el to de les declaracions sobre la polèmica reforma de la llei del "només sí és sí".
De moment, les dues ministres enfrontades, la d'Igualtat, Irene Montero, i la de Justícia, Pilar Llop, sembla han deixat l'armament pesant que han utilitzat aquests dies per atacar-se mútuament.
Tot i que la ministra de Justícia fins i tot s'ha de respondre les preguntes sobre un possible cessament al capdavant del departament. "Quan una es dedica a la política no tem a res, no ha de tenir por de res," assegura Pilar Llop quan li pregunten si la faran fora del ministeri, com han fet circular entorns polítics i mediàtics de la dreta les últimes hores.
Ara, l'interès dels socialistes és rebaixar la tensió. Esperen que hi contribueixi la decisió de deixar en l'àmbit parlamentari la negociació i treure-la de les mans de les ministres enrocades.
En l'àmbit del Congrés, el ministre de Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i el portaveu del PSOE, Patxi López, tenen l'encàrrec de Pedro Sánchez de reconduir la situació, tant amb el conglomerat d'Unides Podem (Podem, els Comuns, Esquerra Unida i Yolanda Díaz), com amb la resta dels aliats de la investidura.
De moment, el PNB ja ha dit que votarà que sí a la reforma, amb alguna aportació. Això demostra, diuen, que les aigües s'aniran calmant i tenen unes setmanes de marge per negociar.
També quedarà marge per parlar amb el PP, perquè Bolaños assegura que s'adreçarà "amb tots els grups, també amb els populars, perquè vull que tirin endavant totes les lleis", tot i que retreu als populars que, històricament, hagin votat contra les lleis socialistes que milloren els drets de les dones.
El TC avala la llei de l'avortament de Zapatero
Aquest dijous mateix, el PSOE ha respirat tranquil en un altre aspecte que afecta els drets de les dones. El Tribunal Constitucional ha avalat la llei de l'avortament de Rodríguez Zapatero, tretze anys després que el PP la portés davant l'alt tribunal.
La nova majoria progressista ha rebutjat la ponència que havia fet el conservador Enrique Arnaldo, fet pel qual es considera totalment constitucional.
Una nova magistrada, la progressista Immaculada Montalbán, redactarà la sentència, que estarà a punt les pròximes setmanes. Segurament abans del 8 de març, el Dia Internacional de la Dona. En aquella jornada també s'haurà aprovat al Congrés el nou text de la llei sobre l'avortament, que amplia els drets sexuals i reproductius, i que dimecres va passar el tràmit del Senat.
"Que visqui la lluita feminista i que mai més passin tretze anys que posin en dubte un sol dret de les dones," ha escrit la ministra d'Igualtat, Irene Montero, al seu compte de Twitter:
La Ley del Aborto es constitucional. Que nunca más pasen 13 años poniendo en duda un solo derecho de las mujeres. Y la semana que viene ampliamos derechos sexuales y reproductivos con la nueva Ley del Aborto.
Irene Montero (@IreneMontero) February 9, 2023
Que viva la lucha feminista pic.twitter.com/f4Z88IktjX